– Jag förväntar mig att miljöministern bjuder in till samtal så att vi kan göra de förtydliganden som behövs, säger Miljöpartiets ena språkrör, Per Bolund, till TT.
Miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S) vill bara ge en skriftlig kommentar. Hon konstaterar att juristerna i Lagrådet har "invändningar mot delar av regeringens förslag". Och det är viktigt för regeringen att ha en god dialog med partierna i riksdagen.
"Men regeringen kommer först att analysera Lagrådets yttrande och sedan ge besked om hur vi går vidare i frågan.” skriver hon.
Tas på allvar
– Lagrådets synpunkter måste tas på allvar, ingen tjänar på att reglerna är otydliga, säger Bolund.
Centerpartiet ser det som ganska naturligt att de inblandade träffas för att skriva fram en proposition, med de invändningar som Lagrådet har i minne. Men det blir inte tal om att ändra själva essensen, som C ser det: Att det ska bli lättare att få bygga strandnära på landsbygden.
– Den övergripande politiska inriktningen ligger fast, säger Kristina Yngwe, som förhandlade med regeringen om strandskyddet för Centern.
Och tidsplanen måste hållas, enligt henne. En proposition ska fram före mitten av mars så att riksdagen kan ta beslut före valet.
– För Centerpartiet är det fortsatt viktigt att vi kommer fram med lagstiftning under våren som gör skillnad, säger hon.
Bolund lade fram
Egentligen är det Per Bolund som är högste ansvarige för oklarheterna i det förslag om strandskyddet som Lagrådet slår ned på.
Bara några veckor innan Miljöpartiet lämnade regeringen den 24 november, och Bolund avgick som miljö- och klimatminister, skickade hans departement över remissen med förslagen till Lagrådet. Då hade regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet just nått en politisk kompromiss med Centern om lättnader i strandskyddet, ett av C-kraven för att släppa fram Magdalena Andersson till posten som statsminister.
Kritiken från Lagrådet handlar framförallt om förslaget om slopande av strandskydd vid mindre sjöar och vattendrag samt det om fri passage för allmänhet även när strandskyddet upphävts.
Svårt överblicka
I den delen anser Lagrådet att beredningsunderlag för förslagen saknas och det därför blir "mycket svårt att överblicka de rättsliga konsekvenserna av de ändringar som föreslås". Vad gäller regeringens bedömning av vilka negativa effekter som skulle bli följden av att upphäva strandskyddet enligt förslaget pekar Lagrådet på att regeringen mer framför åsikter utan att kunna visa på något som backar upp dem.
Risken är uppenbar för att oklarheterna blir stora och skrivningarna om fri passage svårtolkade för alla inblandade, från markägare till enskilda och myndigheter, varnar Lagrådet.
Per Bolund noterar att Lagrådet pekar på att strandskyddsreglerna redan innan S, MP och C kom med sitt förslag var svårtillgängliga.
– Nu har vi chansen att göra reglerna tydligare, för vår del är det också viktigt att det finns en helhet i det här, säger Bolund.