Inom kort röstar riksdagen om ett lagförslag som ska ändra kommunernas vetorätt till ny vindkraft. Processen ska bli enklare och mer förutsägbar, enligt regeringen.
Men förslaget kommer inte att gå igenom. Högeroppositionen och Centerpartiet säger nej. För Centerns del handlar det om att man vill se en ersättningsmodell för kommuner och markägare som säger ja till ny vindkraft.
– Förslaget leder bara till att man får nej tidigare, det leder inte till fler ja, säger Centerns klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin.
Ny elbonus
Miljöpartiets språkrör Per Bolund vill nu sätta press på Centern och lanserar vad MP kallar en elbonus för förnyelsebar elproduktion.
– Vi vill hitta lösningar och går fram med ett förslag om hur man snabbt kan kompensera kommuner men också närboende, säger Per Bolund.
Elbonusen ska vara statligt finansierad och uppgå till 10 miljoner kronor per år för varje terawattimme förnybar el, eller 30 miljoner kronor per år och terawattimme om projektet löper på tio års tid.
I dag är det endast den som äger marken där vindkraftsparker ställs som har rätt att förhandla om ett arrendeavtal. Miljöpartiet vill att alla markägare och närboende inom en viss radie ska ha rätt att delta i en förhandling om ersättning vid nyetablering.
– Inte bara den som har vindkraft på sin mark utan också den som har mark runt omkring, säger Bolund.
– Människor som på olika sätt bidrar till att lösa en stor utmaning för Sverige ska få en bonus för det. Sedan vet vi att vindkraften är under attack i Sverige, åtta av tio vindkraftplaner får nej nu.
Han pekar på moderatledda kommuner. Samtidigt förstår Bolund att alla inte vill ha vindkraftverk inpå tomten.
– Det har funnits en oro hos markägare och närboende om att priserna går ned på fastigheter. Då tycker vi att det är rimligt att de får ta del av de vinster som samhället får när det produceras ny grön el. Det är en rättviseaspekt.
"Svårare med S"
Nu har regeringen tillsatt en snabbutredning om stärkta incitament till kommuner och lokalsamhällen för utbyggd vindkraft. Den ska vara klar den 31 mars 2023. Utredningen leds av centerpartisten Ulrika Liljeberg, kommunstyrelsens ordförande i Leksands kommun.
Frågan om ersättning är prioriterad för MP efter valet, säger Bolund, men han tror att en eventuell förhandling blir svårare att genomföra med S än med C. Miljöpartiet föreslog i regeringsställning att fastighetsskatten på vindkraft skulle gå tillbaka direkt till kommunerna.
– Vi drev på medan vi satt i regering med Socialdemokraterna och där var tyvärr min erfarenhet att motståndet var större, så vi kommer att behöva trycka på hårt i regeringsförhandlingar efter valet för att vi ska få det att hända, säger Per Bolund.
Centerpartiets Rickard Nordin välkomnar ersättningsutredningen.
– Jag hade önskat att den var lite bredare. Men när den och ett förslag finns på plats, då är det läge att lägga förslaget om vetot igen.
"Det är för sent"
Han konstaterar att det inte finns tid för en lösning före valet.
– Det är för sent, vi har sagt i många år att ska man förändra i vetot så behöver man koppla det till ersättningar och regeringen valde att inte lyssna. Då har man bundit ris åt egen rygg.
Miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S) säger i en skriftlig kommentar till TT att regeringen, liksom Centern, är mån om att få på plats ett återbäringssystem och att man därför tillsatt en utredning.
"Men det jag egentligen tycker är det anmärkningsvärda här är hur Moderaterna och Sverigedemokraterna agerar i ett läge där Sverige behöver mer el oavsett kraftslag, att i det läget ensidigt fokusera på kärnkraften och säga nej till mer förnybart drabbar både elkonsumenterna och klimatet."