MP minst accepterade partiet i regering

Miljöpartiet är det parti som lägst andel väljare accepterar i en regering, 27 procent, skriver Svenska Dagbladet som hänvisar till en Sifoundersökning.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi. Arkivbild.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2022-02-21 18:54

Sifos opinionschef Toivo Sjörén säger till SvD att det till viss del är naturligt att färre personer accepterar att mindre partier skulle ingå i en regering.

– Men det är klart att det är ett problem för inte minst Miljöpartiet, som ju suttit i regering så länge, att just de hamnar i bottenligan. De har ju i regering haft möjlighet att bygga sin position. Men uppenbarligen har man skaffat sig rätt stora problem, det är en varningssignal för dem, säger han.

I undersökningen har väljarna fått svara på vilka partier som de skulle acceptera i en regering. Socialdemokraterna nämns av flest, 55 procent, och därefter kommer Moderaterna med 53 procent och Centerpartiet med 42 procent.

Bland partierna som är i botten finns Liberalerna med 31 procent och Sverigedemokraterna med 33 procent av väljarna som svarar att de skulle acceptera partiet i en regering.

Kristdemokraterna och Vänsterpartiet trängs i mitten med 39 respektive 33 procent.

Undersökningen genomfördes den 18–21 februari med hjälp av 1 130 webbintervjuer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!