MP:s språkrör kan ryka – omröstning väntar

Efter begäran från flera förbund kommer Miljöpartiet att genomföra en omröstning om språkrörsmodellen. Krav finns att gå från två till ett språkrör.

Märta Stenevi (MP) är ett av Miljöpartiets nuvarande språkrör. Arkivbild.

Märta Stenevi (MP) är ett av Miljöpartiets nuvarande språkrör. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Politik2023-06-30 13:10

Omröstningen, som är rådgivande, kommer att ske i september bland dem som valts till ombud till MP:s kongress senare i höst.

I en skriftlig kommentar till TT säger partistyrelsens ordförande Marcus Friberg (MP) att det finns motioner om att förändra språkrörsmodellen till höstens kongress och att frågan har diskuterats inom i partiet under våren.

"En fingervisning om vad som är partiets önskan i språkrörsfrågan redan innan kongressen skulle kunna underlätta riksvalberedningens arbete med att bereda valet av språkrör till kongressen", skriver han.

Flera förbund, däribland MP Malmö, har krävt en medlemsomröstning om språkrörsfrågan.

"Den främsta anledningen är att det är en betydelsefull fråga som alla medlemmar ska få chansen att påverka. Dessutom finns det delade åsikter om frågan inom avdelningarna och därför återspeglas medlemmarnas åsikter betydligt bättre genom en omröstning än genom ombud", skrev Bassem Nasr, ordförande för MP i Malmö i ett mejl till TT i samband med att man meddelade sin ståndpunkt.

Partistyrelsen har däremot beslutat att omröstningen endast kommer omfatta ombuden.

Grön Ungdom beslutade vid sin kongress i februari att frågan om att avveckla systemet med två språkrör aktivt ska drivas inför partiets höstkongress.

Enligt MP:s pressavdelning är språkrörsfrågan helt upp till medlemmarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!