Muslimska länder möts – diskuterar Sverige

Utrikesministrar från 57 muslimska länder har extrainkallats för ett möte på måndagen efter koranbränningarna i Sverige och Danmark. Samtidigt försöker utrikesminister Tobias Billström att gjuta olja på vågorna genom att kontakta ministrar i den islamiska samarbetsorganisationen OIC.

OIC:s generalsekreterare Hissein Brahim Taha. Arkivbild.

OIC:s generalsekreterare Hissein Brahim Taha. Arkivbild.

Foto: Evgenia Novozhenina/AP/TT

Politik2023-07-31 07:54

Organisationens generalsekreterare Hissein Brahim Taha upprepar kravet på Sverige och Danmark att förhindra det han tidigare kallat "upprepade fall av förolämpning av den heliga Koranen och islamiska symboler under förevändning av yttrandefrihet".

Kravet kom när när generalsekreteraren inledde mötet, som hålls digitalt under eftermiddagen, uppger OIC:s konto på på X, tidigare känt som Twitter.

– Det finns en upprördhet och ilska hos gemene man på den muslimska gatan och då vill man ta ytterligare ett steg för att få en samfälld muslimsk reaktion på koranbränningarna, säger Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet.

– Sannolikt ökar det här trycket mot Sverige, säger han.

Billström förklarar

I en uttalande publicerat på regeringens hemsida skriver utrikesminister Tobias Billström (M) att han de senaste dagarna "tagit initiativ till många samtal med utrikesministrarna i flera av OIC:s 57 medlemsländer, samt organisationens generalsekreterare".

Under fredagen skickade Billström också ett brev till alla OIC:s medlemsländers utrikesministrar där han bland annat förklarade hur Sveriges demonstrationsfrihet fungerar, och att Polismyndigheten fattar självständiga beslut om inkomna ansökningar för allmänna sammankomster.

"Jag har också upprepat att regeringen är mycket tydlig i sitt avståndstagande från de islamofobiska handlingar som enskilda personer genomfört vid manifestationer i Sverige", skriver Billström.

Kräver åtgärder

OIC har tidigare i juli sparkat ut ett svenskt sändebud från organisationen. Man har också krävt att åtgärder vidtas rent lagstiftningsmässigt för att kriminalisera skändningar av Koranen. Måndagens möte hålls på initiativ från Iran och Irak med stöd av Turkiet.

I ett uttalande på OIC:s hemsida i samband med att mötet började står att generalsekreteraren rekommenderar att medlemsländerna fattar självständiga beslut om hur förhållandet till Sverige och Danmark ska hanteras.

Om organisationen enas om ett gemensamt uttalande skulle det kunna leda till att fler länder kallar hem sina ambassadörer från Sverige eller skickar hem sina svenska motsvarigheter, eller rentav ekonomiska sanktioner, säger Mohammad Fazlhashemi.

– Ett uttalande mot Sverige är ett kraftfullt slag och påverkar Sverigebilden utomlands.

På måndagen brände två personer en koran på Mynttorget utanför Sveriges riksdag. Inför ett 15-tal högljudda motdemonstranter sparkade de först boken mellan varandra, därefter tände de eld på den.

Överväger åtgärder

Statsminister Ulf Kristersson (M) skriver på Instagram att ett arbete med att analysera rättsläget – däribland ordningslagen – har påbörjats i syfte att "överväga åtgärder för att stärka vår nationella säkerhet och säkerheten för svenskar i Sverige och i världen."

"Vi befinner oss i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget", skriver han.

Även i Danmark planeras ett flertal koranbränningar under måndagen. Under söndagen meddelade landets utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M) att regeringen ska försöka hitta sätt att juridiskt förhindra kränkande bränningar av heliga skrifter.

Den danske utrikesministern har också talat i telefon med Hissein Brahim Taha, uppger OIC på sin hemsida enligt DR. Även Tobias Billström pratade med Brahim Taha i torsdags.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!