Med den nya migrationslagen som trädde i kraft den 20 juli 2021 förändrades reglerna för att få stanna i Sverige. Tidsbegränsade uppehållstillstånd är nu huvudregel och nya krav ställs på alla som ansöker om permanent uppehållstillstånd.
Lagändringen gjorde att krav infördes på minst 18 månaders anställningskontrakt för att beviljas permanent uppehållstillstånd.
I ett tillägg till utlänningslagen 2014 möjliggjordes för utländska doktorander att efter fyra år söka ett permanent uppehållstillstånd. Detta tillägg har nu slopats.
Väckt kritik
Inom forskarvärlden väckte detta kritik, bland annat från Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF). Många doktorer och forskare har kortare kontrakt och tidsbegränsade anställningar.
”Vår mest kompetenta arbetskraft, som verkligen behövs i Sverige, är nu stressade, oroliga och förvirrade och i många fall söker de sig bort redan”, skrev SUHF.
Frågan har på initiativ från Liberalerna (L) behandlats i riksdagens socialförsäkringsutskott. Under torsdagen röstades förslaget ned av regeringspartierna, M, KD och SD.
Maria Nilsson, L:s talesperson i högskole- och forskningsfrågor, är besviken. Hon hade hoppats att fler partier än Centern och Vänsterpartiet ställt sig bakom initiativet.
"Oerhört starkt"
– Vi står oerhört starkt bakom att Sverige ska vara en avancerad forskningsnation nära eller i den absoluta världstoppen. Och det klarar vi inte om vi inte också välkomnar internationella forskare utanför EU och ger möjligheter till forskarkarriär på våra svenska lärosäten, inte bara att de kan komma hit under en kortare period.
Justitieminister Morgan Johansson (S) hänvisar via sin pressekreterare till uttalanden som han tidigare gjort i frågan.
”Forskare och doktorander måste uppfylla de krav som ställs för permanent uppehållstillstånd, precis som alla andra som omfattas av reglerna. Om man vill att en doktorand ska kunna få permanent uppehållstillstånd, så får man anställa honom eller henne på 18 månader hädanefter."