Diskussionerna om en gemensam kartläggning av möjligheterna till en eventuell vaccinutveckling och -produktion har pågått sedan i somras, och nu har alltså Sverige tillsammans med Norge, Danmark, Finland och Island kommit överens om att den ska genomföras.
– I akt och mening handlar det naturligtvis om att försöka hitta en lösning så att vi vid kommande pandemi eller i andra lägen när vi behöver det ha en större och bättre kapacitet att snabbt kunna förse våra medborgare med vaccin, säger Thorwaldsson (S).
Ser till sig själva
Han säger att ett nordiskt samarbete är en "praktisk lösning" samtidigt som de nordiska länderna utgör en marknad som skulle kunna vara tillräckligt stor för att bekosta vaccinproduktion.
– Det skulle kunna vara på europeisk nivå om man kände den säkerheten att det skulle fungera, men det har vi tyvärr upplevt under den förra pandemin att när det väl blir ett svårt läge är det väldigt tydligt att då ser varje land till sin egen kapacitet och förmåga, och då tror vi att Norden kan vara en bra nivå och region för att hitta ett bra samarbete.
"Våldsamt snabbt framåt"
Studien ska vara genomförd senast den 31 maj. För svenskt del är det innovationsmyndigheten Vinnova som får uppdraget att utföra studien, men Vinnova får också en samordnande roll för studien på den övergripande nordiska nivån.
– Det här är också en fortsättning på den enorma framgång som hela life sciene-sektorn har haft i Norden under de senaste åren. Det är inte bara en framgång i Sverige, inte minst i Danmark har det gått våldsamt snabbt framåt. För svensk del får vi glädjas åt att exportvärdet av läkemedel faktiskt är större än exportvärdet av bilar, säger Thorwaldsson.