Nordiska rådet är samlat i Helsingfors i veckan. Ledamöter från alla nordiska parlament är på plats och en lång rad ministrar.
Rysslands krig mot Ukraina och det försämrade säkerhetsläget överskuggar agendan. Och Sveriges och Finlands Natoansökningar nämns titt som tätt.
– Det blir ett historiskt ögonblick när alla de fem nordiska länderna är med i Nato, säger Norges statsminister Jonas Gahr Støre.
– Ett Nato med Finland och Sverige kommer att förändra samarbetet mellan de nordiska länderna och göra det ännu närmare när det kommer till säkerhet, säger Islands statsminister Katrin Jakobsdóttir.
Tätare samarbete
Finlands president Sauli Niinistö konstaterar att de nordiska länderna var bland de första att ratificera Sveriges och Finlands medlemskap. Hittills har 28 av 30 medlemmar ratificerat, bara Turkiet och Ungern återstår.
– Vi har en bra dialog med Turkiet och Ungern. Jag är övertygad om att även de ratificeringar som saknas blir verklighet, säger Niinistö.
Även han tror att det nordiska samarbetet kommer att fördjupas inom säkerhet och försvar framöver.
– Vi lever i en farlig tid. Sabotaget mot gasrören och drönarna som flyger i närheten av strategiska objekt är exempel på hybridpåverkan, som vi i dessa tider måste ha beredskap för, säger Niinistö.
– Vi har redan intensifierat vårt samarbete gällande underhållssäkerhet och krisberedskap. Detta måste fortsätta. Vår kritiska infrastruktur överskrider statsgränserna. Vi måste gemensamt se till att skydda den.
Törn under pandemin
Under pandemin fick det nordiska samarbetet sig en törn när länderna valde olika vägar. De andra länderna införde exempelvis striktare restriktioner än Sverige och gränskontroller sattes upp.
Men nu firar Nordiska rådet 70 år och i Helsingfors är det framför allt de nära relationerna som hyllas.
– Vi är enade i motståndet mot Ryssland och de nordiska länderna är enade i att försvara Ukrainas suveränitet mot Rysslands aggression. I dag är en enad nordisk röst mer viktig än någonsin, säger Finlands statsminister Sanna Marin.