Det uppgav statsminister Magdalena Andersson (S) efter att ha träffat sin norske kollega Jonas Gahr Støre (S) i Stockholm.
– Att Ryssland utsätter ett demokratiskt och fredligt land som Ukraina för den här brutala aggressionen, det påverkar ju också oss, säger Andersson.
– Därför har Jonas och jag i dag beslutat att vi ska fördjupa det gemensamma försvarssamarbetet.
Andersson uppgav också att hon inom kort ska bjuda in Gahr Støre, Finlands statsminister Sanna Marin och den finske presidenten Sauli Niinistö till säkerhetspolitiska överläggningar i sommar. Det blir en uppföljning av ett liknande möte som hölls i Finland 2019.
– Syftet är att värna vår gemensamma säkerhet, säger Andersson.
Jonas Gahr Støre uppger att man i Norden är eniga om att fördjupa försvarssamarbetet och det betyder bland annat fler militärövningar och fler säkerhetspolitiska överläggningar.
Analys ska vara klar
Magdalena Andersson uppger att hon även informerat sin norske kollega om Natodiskussionen i Sverige. När Sverige eller hennes eget parti ska sätta ned foten om det säkerhetspolitiska vägvalet kunde hon inte svara på under pressträffen. Först ska regeringen och riksdagspartierna göra en säkerhetspolitiskt analys som ska vara klar 31 maj.
Två tidigare S-ledare och statsministrar, Göran Persson och Stefan Löfven, har i intervjuer redan uttryckt invändningar mot en eventuell svensk Natoansökan.
– Det är bra att det förs en debatt i Sverige och att det finns olika röster i den debatten, säger Andersson.
Men hon understryker att hon som statsminister först vill ha den nya säkerhetspolitiska analysen klar innan beslut fattas.
Fördömde Ryssland
En stor del av mötet mellan Norges och Sveriges statsministrar ägnades åt Rysslands attack på Ukraina. Båda fördömde ryska attacker på civilbefolkningen.
– Uppsåtliga attacker mot civilbefolkningen är ett krigsbrott, säger Andersson.
Under mötet diskuterades även hur Norge och Sverige ska undvika onödiga gränshinder nästa gång en kris, som coronapandemin, uppstår.
– Vi är fast beslutna om att vi inte ska hamna i en sådan situation igen, säger Andersson.
På mötesagendan stod också samarbete kring grön industri och klimatomställning.
– Det är viktigt nu att ha ett nära samarbete kring industrialiseringen i Norden, säger Gahr Støre.
Han nämner batteri- och kraftförädlingsindustri som exempel.
– Vi är eniga om att vi ska be våra handelsministrar sätta sig ned och titta på potential för norskt-svenskt samarbete, säger Gahr Støre.