Norge: Inte konstigt bjuda in Ryssland

Nobelstiftelsen ändrar sig och bjuder i år in Rysslands ambassadör till prisutdelningen. Ett besked som väckt kritik. Men inte från norska Nobelkommittén. –I Norge har vi haft den policyn i över 70 år, säger chefen för Nobelinstituttet till TT.

Olav Njølstad, chef för Nobelinstituttet och sekreterare för norska Nobelkommittén. Arkivbild.

Olav Njølstad, chef för Nobelinstituttet och sekreterare för norska Nobelkommittén. Arkivbild.

Foto: Rodrigo Freitas/NTB/TT

Politik2023-09-01 14:05

Förra året bjöds inte Rysslands ambassadör in till Nobelfirandet i Stockholm. Inte heller Irans eller Belarus ambassadörer var välkomna. I år kommer de dock bli inbjudna. Nobelstiftelsens helomvändning har väckt kritik. Men i Norge menar man att den öppnare hållningen är rätt väg att gå.

– Vi har en princip att alltid bjuda in alla länders ambassadörer, och alla representanter från stortinget oavsett vilket parti de tillhör, säger Olav Njølstad, chef för Nobelinstituttet och sekreterare för norska Nobelkommittén till TT.

Att det blir reaktioner, kritik och protester mot beslut som tas i samband med Nobelfesten eller prisen säger Njølstad hör till, i alla fall när det kommer till fredspriset.

– Det finns alltid en politisk dimension till det, så nästan varje år är det något land som reagerar eller protesterar eller kanske väljer att hålla sin ambassadör borta från prisutdelningen i protest. Det är såklart beklagligt.

Någon form av rangordning kring gästerna sker dock inte på den fronten.

– Ska man från år till år besluta kring vilka länder som gjort sig förtjänta av att få närvara så har man ett väldigt stort arbete framför sig. Det är inte enbart i Europa det förs krig. Vi har krig i Afrika och Asien också.

– Det är speciellt viktigt att de som representerar auktoritära regimer, länder som för aggressionskrig i andra länder, att de får höra fredsbudskapen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!