– Inget är uteslutet, men inget är heller bestämt, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) till TT.
Geir Pollestad, Norges lantbruks- och matminister, vill utrota vildsvinen i landet. Beslutet är en direkt reaktion på det svenska ASF-utbrottet utanför Fagersta, som upptäcktes i september.
Samtidigt anser han att den långa landsgränsen mellan Sverige och Norge är ett dilemma eftersom vildsvinen vandrar fritt över den.
– Vår uppgift blir väldigt svår när djurantalet är så högt i Sverige. Men vi hoppas att utbrottet av afrikansk svinpest ska få Sverige att omvärdera sin vildsvinspolitik, säger Pollestad, till Sveriges Radio Ekot.
Sverige sticker ut
I november ska han träffa sin svenske kollega, landsbygdsminister Peter Kullgren, med en uppmaning att vildsvinen i Sverige måste bli färre.
– Den svenska regeringens position är tydlig: vi behöver minska vår vildsvinsstam. Den har redan minskat, men den behöver minska mer, säger han.
Regeringen vill motivera jägare och markägare att öka avskjutningen av vildsvin. Kullgren uppger även att regeringen arbetar med att ta fram ytterligare åtgärder, utan att konkretisera, men han nämner exempelvis tekniska hjälpmedel.
– Vi har ett riksdagsbeslut att förhålla oss till att vi ska ha vildsvin i Sverige, men vi är överens om att vi behöver en betydligt lägre stam.
Sverige sticker med sina 300 000 djur ut bland de nordiska länderna. Danmark har utrotat sina, medan Finland har ett par tusen och Norge något färre.
Lantbrukarnas riksförbund (LRF) anser att stammen bör minska radikalt med uppemot 90 procent.
– Det väsentliga är inte att ange en exakt siffra, utan det väsentliga är att minska antalet vildsvin, säger landsbygdsministern och tillägger:
– Vi har dessutom olika strukturer på stammarna i Sverige och Norge, så det är svårt att göra exakta jämförelser.