Den 28 juli är första dagen då den som befinner sig utomlands kan skicka iväg sin brevröst från utlandet.
I förra valet röstade knappt 40 procent av de röstberättigade utlandssvenskarna. Det låga valdeltagandet beror främst på två saker, tror Cecilia Borglin, generalsekreterare vid Svenskar i världen.
– Dels är det praktikaliteter. I vissa länder kan postgången vara väldigt dålig. Men det kan också vara långt till närmaste ambassad eller konsulat dit man måste ta sig för att förtidsrösta, säger hon.
En annan anledning är att de frågor som främst diskuteras och rapporteras inför ett val inte är de frågor som engagerar utlandssvenskarna mest, tror Cecilia Borglin.
Intervjuer med partiledare
Under våren gjorde organisationen intervjuer med partiledare och andra representanter för riksdagspartierna och pratade om frågor som berör utlandssvenskarnas liv och vardag. En fråga som engagerar i gruppen är att processen för den som vill flytta hem med en partner som kommer från ett icke EU-land är väldigt komplicerad. En annan är att barn som föds utomlands får samordningsnummer och inte personnummer, vilket också är krångligt.
– Ibland kan vissa som har bott utomlands uppleva att Sverige inte är så intresserat av dem. Men det här är ett gyllene tillfälle för de högsta styrande i Sverige att visa att svensk politik och Sverige är och borde vara viktigt även för utlandssvenskarna, säger Cecilia Borglin.
175 00 röstkort
I valet 2018 röstade 92 000 svenskar från utlandet, och 45 000 av dem var brevröster. Vem som helst som befinner sig i utlandet och har rösträtt kan rösta utomlands. Hittills har Valmyndigheten skickat ut 175 000 röstkort inför höstens val, rapporterar Sveriges Radio.
– Jag tycker det är jätteviktigt att påverka vad som händer, ifall jag flyttar tillbaka till exempel, säger Daniel Molin, som bor på Gran Canaria, till P4 Dalarna.
Om några veckor kan man också börja förtidsrösta på svenska konsulat och ambassader runt om i världen. Dessa öppnar som tidigast den 18 augusti, men datumen skiljer sig lite åt och röstningen pågår olika lång tid. Valmyndigheten uppmanar utlandssvenskar att söka information på svenska ambassadens hemsida i det land man befinner sig.
Svenskar utomlands som vill rösta behöver anmäla sig till röstlängden, en anmälan som måste förnyas vart tionde år. Anmälan måste ha inkommit till Skatteverket senast den 12 augusti.
Årets val till riksdag, region- och kommunfullmäktige sker söndagen 11 september. I Sverige öppnar förtidsröstningen 24 augusti.