"Vi måste se till att det blir ännu effektivare att öppna och starta gruvor i Sverige."
Det konstaterade den förre näringsministern Karl Petter Thorwaldsson (S) i maj förra året i samband med att regeringen, efter påtryckningar från oppositionen, tillsatte en utredning om en ny tillståndsprocess för gruvverksamhet.
Nu går regeringen i form av M, KD och L vidare med ett lagförslag.
Processen för när ett så kallat Natura 2000-tillstånd behövs ska göras om. Natura 2000-prövningen finns för att skydda livsmiljöer och djur- och växtarter enligt EU-rätten.
I dag är de centrala stegen i att öppna en ny gruva undersökningstillstånd, bearbetningskoncession (när ett företag kan få ensamrätt till en fyndighet), miljötillstånd, markanvisning samt bygg- och marklov.
I dag krävs också att ett företag har Natura 2000-tillstånd, om ett sådant behövs, för att få bearbetningskoncession. Men för att undvika dubbelarbete föreslås nu att prövningen ska göras i samband med prövningen av miljötillstånd.
"Förslaget bedöms leda till positiva effekter för gruvbranschen i sin helhet", skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Detta eftersom det minskar risken för att Natura 2000-prövningen inte motsvarar de krav som anges i EU-domstolens rättspraxis.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2024.