Fyra av tio unga svenskar har utsatts för sexuella trakasserier någon gång, enligt den nya rapporten "Fokus 20" från MUCF . Tjejer, hbtq-personer och personer med en funktionsnedsättning är betydligt mer utsatta än andra ungdomar, visar rapporten.
– Det här är ett utbrett problem som skapar en väldigt otrygg miljö för våra unga, och en dålig arbetsmiljö i skolan. Det kan i sin tur leda till stress, psykisk ohälsa och skolavhopp, säger Lena Nyberg.
Rapporten kommer lite mer än tre år efter det att metoo-vågen svepte över Sverige. På frågan om hur metoo har påverkat svarar de unga att det inte hänt så mycket med studiemiljön, men att de nu vågar berätta om vad de utsatts för i större utsträckning.
Vuxna romantiserar
Rapporten, som bland annat bygger på en enkätundersökning med 5 000 svarande, visar också att många unga uppfattar att vuxna "romantiserar och normaliserar sexuella trakasserier, att det ses som ett naturligt sexuellt spel mellan unga".
Många upplever också att lärare och rektorer förminskar problemet.
– Det är väldigt oroande att unga vittnar om att man vet att vuxna har sett vad som hänt, men inte reagerar. Därför är det viktigt att få i gång en diskussion och debatt bland de som arbetar i skolan, föräldrar och andra vuxna, säger Lena Nyberg.
Unga som har utsatts för trakasserier vet också sällan var de ska vända sig.
– Elevhälsovård och kuratorer gör ett fantastiskt jobb, men de finns i begränsad omfattning. I många skolor vet eleverna inte hur man kommer i kontakt med dem, säger Lena Nyberg.
"Involvera de unga"
När de unga svarandena får frågan om vad som bör göras åt problemet säger många att de vill se en mer aktiv elev- och studenthälsa. Ett annat svar som återkommer är att normkritik och värderingsövningar bör ingå i utbildningen på högstadiet och gymnasiet.
– Det viktigaste för att komma åt problemet är att involvera de unga, att få dem delaktiga i sin arbetsmiljö, säger Lena Nyberg.
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) menar att undersökningen är ett bevis på att metoo-uppropen inte räcker.
"De har varit otroligt viktiga, men vi har en lång väg kvar innan vi är färdiga. Att sex av tio flickor inte är trygga i skolan är oacceptabelt. Det är viktigt att vi tar det här på allvar och sätter in åtgärder som gör skillnad här och nu", skriver hon i en kommentar till TT.