Ny regering kan vara redo "inom några veckor"

Ledarna för högerpartierna uppger att förhandlingarna om en ny regering går bra. "Inom några veckor" kan en ny regering vara på plats, bedömer M-ledaren Ulf Kristersson.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och hustrun Birgitta Ed anländer till Storkyrkan inför gudstjänsten som inleder Riksmötets öppnande.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och hustrun Birgitta Ed anländer till Storkyrkan inför gudstjänsten som inleder Riksmötets öppnande.

Foto: Jessica Gow/TT

Politik2022-09-27 14:39

En och en anlände partiledarna till riksdagen för att delta i ceremonin för riksdagens öppnande.

Sveriges sannolikt näste statsminister Ulf Kristersson (M) uppgav att förhandlingarna om en ny regering går bra. På onsdag ska han träffa riksdagens talman för avstämning. Kanske kan det då komma ett besked om när riksdagen kan rösta om en ny statsminister.

– Jag kommer att redovisa var vi står, sedan måste han göra en bedömning av vad som är lämpligt och rimligt, säger Kristersson.

"Många steg"

Kristersson bedömer i SVT att "inom några veckor" är en rimlig beskrivning av hur lång tid processen kan ta.

– Vi kommer att ha en noggrann plan för detta. Det är många steg som ska passeras, men varje steg hittills har gått bra, säger Kristersson.

– Det är ganska många pusselbitar som ska på plats i ett ganska stort pussel.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch beskriver samtalen som konstruktiva.

– Det är mycket arbete och man får räkna med att det tar lite tid även om vi är överens om inriktningen.

Duckar ministerfråga

Busch duckar inför frågan om vilken ministerpost hon vill ha. KD hade i den senaste borgerliga regeringen bland annat socialministerposten, men inom partiet finns en rädsla för att bara vara begränsad till sociala frågor, som vård och äldrepolitik.

– Vi ser fram emot att få kavla upp ärmarna och göra skillnad i brottsbekämpningsfrågor, vårdfrågan och inte minst energiförsörjningen, säger Busch.

Högerpartierna har utlovat att ett högkostnadsskydd för höga elräkningar ska vara på plats till den 1 november. På frågan hur det går med det, säger Busch:

– Det är en lösning som vi är helt överens om mellan de fyra partierna, men exakt konstruktion... det är en ganska snårig terräng och det är något vi behöver återkomma till samlat när allt är på plats.

"Inte omöjligt"

Liberalerna är inte självklara i en ny M-ledd regering tillsammans med KD, men L-ledaren Johan Pehrson uppger att utgångspunkten för hans del fortfarande är att L ska vara med.

TT: Kommer SD att tillåta att L är med i regeringen?

– Det processar vi. Det tror jag inte är omöjligt, säger Pehrson.

Valets stora vinnare, SD-ledaren Jimmie Åkesson, var nöjd när han kom till riksdagen. Sverigedemokraterna (SD) hade den gångna mandatperioden inte en enda ordförande- eller vice ordförandepost i riksdagens utskott. Nu får partiet åtta sådana poster.

Vilka utskott SD får leda är dock ännu oklart.

– Alla utskott är viktiga. Sedan är det klart att det finns frågor där vi gett särskilda vallöften och då är det de utskotten vi prioriterar, säger Åkesson.

I valrörelsen har SD framförallt drivit minskad asylinvandring och hårdare tag mot brottsligheten.

Tuff opposition

På den rödgröna sidan laddar man nu upp för att bedriva en tuff opposition mot den kommande regeringen.

Den avgående statsministern Magdalena Andersson (S) uppger att det för Socialdemokraterna bland annat handlar om att vara beredd att kunna gå i regeringsställning igen.

– Den här regeringen är ju bara två missnöjda ledamöter från en regeringskris, säger hon.

Andersson pekar också på att den nya regeringen lovat ett högkostnadsskydd mot höga elräkningar ska vara på plats den 1 november. Det är dock oklart om den tidtabellen kommer att hålla.

– De var väl medvetna om förutsättningarna för det, så jag utgår från att de kommer att leverera, säger Andersson.

Lööfs sista

För Centerledaren Annie Lööf är det sista gången hon deltar vid riksdagens öppnande som riksdagsledamot. Hon avgår som partiledare i januari.

Lööf räknar dock med att Centerns hårda inställning till SD består.

– Jag är helt övertygad om att hållningen mot SD ligger fast, att vi inte samarbetar och förhandlar med dem. Det är en hållning som är väldigt förankrad i Centern, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!