Ny svensk folkräkning ska genomföras

För första gången på flera decennier ska en ny svensk folkräkning genomföras. –Vi har tappat kontrollen över vilka som bor i vårt land, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Politik2023-03-30 10:35

En storskalig nationell folkräkning aviserades i Tidöavtalet.

Nu går uppdraget formellt till Skatteverket. Myndigheten ska dels redovisa en lägesbild över vilka som befinner sig i landet, dels lämna förslag om ytterligare verktyg som kan behövas för att få ordning på folkbokföringen.

Totalt avsätts 500 miljoner kronor under mandatperioden, enligt regeringen.

Frågan är viktig för samarbetspartiet SD som ser en folkräkning som ett sätt att hitta personer som befinner sig illegalt i landet.

– På grund av en ansvarslös migrationspolitik i decennier har vi tappat kontrollen över hur många och vilka som bor i vårt land, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

"Utnyttjas av kriminella"

Han framhåller att Sverige har en "månghundraårig tradition" av ordning och reda i folkbokföring och mantalslängder.

Att människor i dag lever illegalt i parallella strukturer riskerar att segregera samhället ytterligare, samtidigt som enskilda far illa och utnyttjas, anser SD-ledaren.

– De kan utnyttjas av arbetsgivare, utnyttjas för kriminella syften – det är ett gigantiskt problem, säger Åkesson.

Han varnar även för att välfärden långsiktigt riskerar att urholkas av omfattande fusk.

Den senaste folkräkningen skedde år 1990, genom att Statistiska centralbyrån skickade ut blanketter till landets hushåll.

"Inte knacka alla dörrar"

Nu kommer Skatteverkets riktade kontroller att vara en viktig del, enligt regeringen.

– Det kommer att knackas ganska många dörrar, men det kan man inte göra överallt. Det är inte ett effektivt sätt att använda skattebetalarnas pengar, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

– Många olika verktyg behövs och det vill vi ge Skatteverket. Behöver de fler verktyg ska de återkomma och vi ska ge dem även detta.

Skatteverket ska redovisa uppdraget i september. När folkräkningen kan vara avslutad är oklart.

– Min målsättning är att vi under mandatperioden ska ha väldigt mycket bättre koll på vilka som är i landet och att människor bor på rätt ställe, säger Svantesson.

Fakta: Förbättrad folkbokföring

Nationell lägesbild

Skatteverket ska ta fram en ny nationell lägesbild som ska beskriva företeelser, risker och personkretsar som finns och verkar i Sverige med eller utan tillstånd och deras påverkan på samhället.

Ökad kontroll av samordningsnummer

Skatteverket ska redovisa hur fler kontroller av samordningsnummer kan genomföras.

Folkbokföringsdeklaration

Skatteverket ska se om det går att införa en skyldighet att intyga sina bosättningsuppgifter, exempelvis genom en folkbokföringsdeklaration.

Underrättelseskyldigheter till Skatteverket

Från och med den 1 maj ska polisen, Migrationsverket och Säpo underrätta Skatteverket om beslut som rör avvisning, utvisning och återkallande av uppehållstillstånd.

Källa: Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!