Tanken är ett mer fördjupat samarbete mellan bland annat polis, socialtjänst, skola och kriminalvård – med fokus på de barn som är allra närmast gängkriminaliteten.
Ett nationellt råd ska vara på plats vid årsskiftet, för att leda etableringen av regionala och lokala råd. Polisen har föreslagit ett 90-tal råd i landets lokalpolisområden, men hur många det blir är inte klart.
– Tanken är att de aktörer som nu drar i gång arbetet på nationell nivå också ska kunna bygga upp det här gradvis och rikta insatserna till kommuner där behovet är som störst, för att sedan bygga på, säger Gunnar Strömmer.
Polisen bedömer att drygt 1 700 personer under 18 år ingår i de kriminella miljöerna och att runt 1 000 nya ansluter årligen.
– Just målgruppen barn och unga är central för att kunna vända hela den här negativa utvecklingen, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).
Bob ska enligt henne ge bättre struktur och mer ändamålsenliga åtgärder.
– Syftet är att effektivisera arbetet på lokal nivå och även lära av varandra från olika delar av landet, säger Waltersson Grönvall.
TT: När kan arbetet ha effekt?
– Förhoppningen är att det ska kunna få effekt redan under nästa år. Det här ska inte vara en seminarieverksamhet. Utan det här har ett väldigt tydligt operativt syfte, att med gemensamma krafter komma väldigt nära varje individ, säger Strömmer.