Nyans tar plats i flera kommunfullmäktige

Det nybildade partiet Nyans, som fokuserar på minoritetsfrågor, tar mandat i Landskronas och Botkyrkas kommunfullmäktige.

I riksdagsvalet fick Nyans 28|352 röster, motsvarande 0,44 procent.

I riksdagsvalet fick Nyans 28|352 röster, motsvarande 0,44 procent.

Foto: Johan Nilsson/TT

Politik2022-09-21 12:11

När den slutliga rösträkningen nu har avslutats står det klart att Nyans får 2,03 procent av väljarstödet i Botkyrka, och 2,49 procent eller 677 röster i Landskrona. Båda kommunerna har spärren två procent.

Enligt valnämndens ordförande Tage Olsin räcker resultatet till ett mandat för Nyans i Landskronas kommunfullmäktige, men inte till två. Stadsdelen Norrestad sticker ut i räkningen – där fick partiet drygt 21 procent av rösterna.

Kommunfullmäktige i Landskrona består av 51 ledamöter. Kommunen är traditionellt ett av Liberalernas starkaste fästen, men partiet tappar ett mandat till Nyans och får 20 mandat.

Övergripande vill Nyans satsa på skolan samt förbjuda koranbränningar och karikatyrer av profeten Muhammed.

Partiet tar sig däremot inte in i kommunfullmäktige i Malmö. Med samtliga röster räknade får Nyans 2,88 procent av väljarstödet. Spärren i Malmö är dock på tre procent.

Fakta: Partiet Nyans

Det nybildade partiet Nyans har i valet 2022 siktat på att nå bland annat kommunfullmäktige i Stockholm, Malmö och Göteborg samt riksdagen.

Partiet leds av Mikail Yüksel, som inför valet 2018 uteslöts från Centerpartiet för samröre med den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna. Vid tillfället var Yüksel lokal C:s toppkandidat på riksdagslistan i Göteborg.

Tidningarna HD och Sydsvenskan har i en granskning visat att fem av Nyans 25 kandidater som är folkbokförda i Skåne upprepade gånger har spridit hatpropaganda mot både judar och shiamuslimer samt konspirationsteorier om både covid-19 och terrorattentaten 11 september 2001.

Enligt tidningen har en av dem spridit ett inlägg med uppmaningen: ”Må du spendera 100 år med att kämpa jihad och krossa judarnas huvuden”.

En annan har spridit propaganda där en terroriststämplad organisation hyllar självmordsbombare. En tredje kandidat har kallat shiamuslimer för ”grisar”.

Partiledaren Mikail Yüksel har i ett Facebookinlägg bett om ursäkt för det inträffade. Tre kandidater har uteslutits.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!