Med 6 264 räknade valdistrikt av totalt 6 578 har Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna 175 mandat mot 174 riksdagsmandat för Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. I procentenheter är skillnaden 0,7 – 49,7 mot 49,0 procent av rösterna.
Än så länge särredovisar inte Valmyndigheten röstfördelningen för "övriga partier", men i nuläget samlar gruppen 1,5 procent av de totala rösterna. Om det nya partiet Nyans tagit en stor del av dessa röster kan man ha avgjort riksdagsvalet.
"Inte omöjligt"
– Det är inte omöjligt, sedan är det inte bara Nyans som döljer sig bakom de siffrorna. Jag tänker att även exempelvis Medborgerlig samling och Alternativ för Sverige kan ha fått något 10 000-tal röster var. Det är röster som kanske snarare hade gått till SD eller Moderaterna, säger Sofie Blombäck, lektor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet.
Vid valet 2018 samlade övriga partier totalt 1,07 procent av rösterna. Alternativ för Sverige fick 0,31 procent (drygt 20 000 röster) av de totala rösterna och Medborgerlig samling 0,2 procent (drygt 13 000 röster).
Nyans har kampanjat hårt i storstadsområden med många utrikes födda, som historiskt sett tenderar att rösta på Socialdemokraterna i hög grad. Hur väljarströmmarna ser ut i de olika valen 2022 är alldeles för tidigt att uttala sig om, men S har tappat i flera av de valdistrikt som Nyans har gått bra i när det gäller kommunvalen i Malmö och Göteborg och i samma distrikt har "övriga partier" fått en procentuellt stor del i riksdagsvalet. I Stockholm finns ännu inga särredovisade siffror för Nyans på kommunnivå.
– Ska man ta röster någonstans ifrån är det ju från där (S), men en annan tänkbar källa till röster är ju från soffan. Det här är också valdistrikt som har haft väldigt lågt valdeltagande historiskt, säger Sofie Blombäck.
Hur valdeltagandet ser ut på valdistriktsnivå finns det ännu inga siffror på.
Når inga mandat
Nyans siktade på representation i alla tre politiska nivåer, men ser inte ut att få mandat någonstans. Närmast är partiet i kommunfullmäktige i Malmö, men Nyans ligger med 210 av 212 valdistrikt räknade på 2,8 procent och är därmed under 3-procentspärren.
– De ser ut att bli största icke-fullmäktigepartier i Malmö och Göteborg. Kanske även i Stockholm, men det får vi se när siffrorna kommer därifrån, säger Sofie Blombäck.
Om Nyans får minst en procent av riksdagsrösterna kommer dock partiet över den gräns som innebär att man till nästa val kan få partivalsedlar utlagda i röstlokalerna.
– Sådant kan ju spela roll om man tänker på ett mer långsiktigt uppbyggande av partiet, säger Sofie Blombäck.