Nytt avtal ger fortsatt gratis coronatester

En ny överenskommelse tecknas mellan staten och regionerna för fortsatt storskalig testning och smittspårning nästa år.
–Vi ska göra vårt yttersta för att se till att testningen möter behovet, säger socialminister Lena Hallengren (S) vid en digital presskonferens.

Regeringen ska göra sitt "yttersta" för att få till testning som möter behovet. Arkivbild.

Regeringen ska göra sitt "yttersta" för att få till testning som möter behovet. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Politik2020-11-20 11:15

Alla är skyldiga att göra sitt för att smittan ska hållas tillbaka, säger Hallengren vidare.

– Vi testar för att bryta smittkedjor och tvinga ned smittan.

Staten ska ersätta regionerna månadsvis med ett schablonbelopp per PCR-test, säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP).

Utvecklingen på det här området går snabbt just nu, säger han och lägger till att staten står vid sitt ord att ta alla extraordinära kostnader under coronapandemin.

Därmed blir testerna för aktiv infektion fortsatt avgiftsfria för alla som testar sig. Antikroppstestning av personer som misstänks ha haft covid-19 ska vara gratis för hälso- och sjukvårdspersonal, personal inom omsorg samt brukare i särskilt boende och hemtjänst.

Det går inte att sätta ett slutdatum för pandemin och därför är det viktigt med långsiktighet, enligt Bolund.

Slagit i taket

– Många regioner har slagit lite i taket när det gäller sin testkapacitet, säger Marie Morell, ordförande i Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) sjukvårdsdelegation.

– Viktigt i överenskommelsen att vi har ett fortsatt samarbete mellan regionerna och de statliga myndigheterna som är involverade.

Hon understryker att arbetet med smittspårning måste fortsätta, och att det ingår i överenskommelsen mellan regeringen och SKR.

Nya lösningar

När det gäller validering av snabbtester säger Per Bolund att det både för regeringen och SKR är viktigt att använda den bästa och modernaste tekniken som är tillgänglig.

– Kommer det nya tekniska lösningar som både ger snabbare resultat och som kan effektivisera testningen och sänka kostnaderna så ska vi självklart använda oss av det, och det tar vi också höjd för i det här avtalet.

Det finns en klausul i överenskommelsen att det redan före nyår kan göra en tilläggsöverenskommelse om Folkhälsomyndigheten kan validera snabbtester, säger säger Marie Morell (SKR).

– Alla är angelägna om att vi ska få snabbtester på plats så fort som möjligt, som är säkra.

Fakta: Överenskommelsen om fortsatt storskalig testning och smittspårning

I budgetpropositionen för 2021 avsätts två miljarder kronor för testning, smittspårning och utbrottshantering under året.

250 miljoner kronor av de pengarna öronmärks för det första kvartalet 2021 till smittspårning och utbrottshantering. 30 av de miljonerna ska gå till regiongemensamma digitala lösningar för att boka testning.

Satsningen är tänkt att förlängas med motsvarande belopp varje kvartal under 2021 vid behov.

Överenskommelsen gäller under förutsättning att riksdagen avsätter medel för ändamålet under 2021.

Källa: regeringen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!