Nytt stöd till Ukraina: "Mycket stora behov"

Regeringen föreslår ett nytt stödpaket till Ukraina, meddelar försvarsminister Pål Jonson (M). Det är värt 3,4 miljarder kronor.
–Ukrainarna har signalerat till oss att de har mycket stora behov av nya stödpaket, framför allt ammunition och reservdelar, säger Jonson.

Försvarsminister Pål Jonson (M) och chefen för försvarsstaben, generallöjtnant Michael Claesson håller pressträff om ett nytt stödpaket till Ukraina.

Försvarsminister Pål Jonson (M) och chefen för försvarsstaben, generallöjtnant Michael Claesson håller pressträff om ett nytt stödpaket till Ukraina.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Politik2023-08-15 12:37

Stödpaketet utgörs av ammunition till materiel från tidigare svenska stödpaket, framför allt till stridsfordon 90. Det innehåller även reservdelar till samma stridsfordon, Leopardstridsvagnar samt artilleripjäsen Archer.

– Under våren och vintern skickade vi stora materiella paket, nu ser vi till att ukrainarna också långsiktigt kan använda detta för att nå framgång på slagfältet, säger försvarsministern på en presskonferens.

Stödpaketet innehåller också lastbilar och minröjningsutrustning, något Ukraina behöver till sin motoffensiv, enligt regeringen. Dessutom ingår ammunition till luftvärnssystem.

Skyndsamt beslut

– Det är oerhört viktigt för ukrainarna att Ryssland inte får luftherravälde i det här kriget utan att man har ett starkt luftvärnssystem, säger Pål Jonson.

Det totala värdet på stödpaketet är cirka 3,4 miljarder kronor.

Riksdagen och finansutskottet har kallats in extra i veckan för att klubba stödet, som är det trettonde i ordningen.

Dialogen med övriga riksdagspartier har varit "bra och konstruktiv", säger Pål Jonson och tillägger att förutsättningar finns för att fatta ett skyndsamt beslut. Om utskottet säger ja på onsdagen kan riksdagens kammare klubba beslutet på torsdagen och sedan kan regeringen fatta sitt beslut på fredagen.

Får konsekvenser

TT: Finns det någon gräns för hur mycket Sverige kan ge i militärt stöd till Ukraina?

– Svensk försvarsmateriel är inte oändligt, säger Pål Jonson.

– Det finns självfallet begränsningar även i Sveriges förmåga och vi har tagit ett stort ansvar, fortsätter han och tillägger att beslut om nya stödpaket alltid fattas i dialog med försvarsmakten.

Det är också viktigt att Ukraina kan upphandla försvarsmateriel internationellt och ingå ramavtal med försvarsindustrin, för att säkra långsiktigt stöd.

Generallöjtnant Michael Claesson, chef för försvarsstaben, säger att det nya stödpaketet "får konsekvenser" för Sveriges del – men att de är hanterbara.

– Vi gör sammantaget bedömningen att möjligheten finns att lämna det här stödet, säger han.

Hans bedömning är att kriget kan bli långvarigt och att uthålligheten i stöd kommer att vara avgörande. Han riktar också ett tack till riksdagens partier för deras hantering av frågan.

Fakta: Tidigare svenskt stöd till Ukraina

Stödpaketet som presenterades på tisdagen är det trettonde militära stödpaketet till Ukraina från Sverige.

Det totala värdet på de första tolv stödpaketen är drygt 17 miljarder kronor. Andelen som består av vapen och utrustning uppgår till ett värde av cirka 15,6 miljarder kronor. Det inkluderar artilleripjäsen Archer, Leopardstridsvagnar och stridsfordon 90.

De resterande 1,4 miljarder kronorna utgörs av finansiellt stöd genom fonder.

Källa: Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!