Nytt stödpaket till Ukraina klart

Regeringen är klar med ett nytt stödpaket till Ukraina. Där ingår att sätta upp verkstäder för att serva bland annat svenska stridsfordon 90 som nu deltar i kriget.

Försvarsminister Pål Jonson på väg in till Natos försvarsministermöte i Bryssel. Arkivbild.

Försvarsminister Pål Jonson på väg in till Natos försvarsministermöte i Bryssel. Arkivbild.

Foto: Wiktor Nummelin

Politik2023-06-16 11:59

Regeringen har gett klartecken till att låta upp till 60 anställda hos Försvarsmakten vara med och etablera logistik- och underhållscenter i närheten av Ukraina, till exempel i Polen.

Där ska krigsmateriel som Sverige skänkt till Ukraina repareras och underhållas. Sverige har bland annat skänkt 50 stridsfordon 90, Leopardstridsvagnar, artilleripjäser av typ Archer och Robot 70.

– Det är naturligtvis viktigt att den försvarsmateriel vi skickar också kan användas och nå operativ effekt, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

I höst

Verksamheten ska vara i gång tidig höst och bedöms i praktiken omfatta cirka 30 svenskar på plats. Det är dock en personalkategori som Försvarsmakten har brist på.

– Detta bygger på ett förslag från Försvarsmakten så jag bedömer att det är väl avvägt. Sedan har vi hela tiden sagt att stödet till Ukraina kan påverka den långsiktiga tillväxten av det svenska försvaret, säger Pål Jonson.

– Det är ytterst en investering i vår egen säkerhet.

Tanken är att svenskarna också ska utbilda ukrainsk personal.

Även fler reservdelar från Sverige kommer att behövas, men de väntas komma i ett senare stödpaket.

Tolfte paketet

Det nya svenska stödpaketet, det tolfte till Ukraina, tillkännagavs av Pål Jonsson i Bryssel på det så kallade Ramsteinmötet, där länder som stöttar Ukraina militärt ingår.

I paketet ingår orienteringsutbildning av ukrainska piloter på Jas 39 Gripen. Det är känt sedan tidigare. Tanken är att de ukrainska piloterna ska lära känna Gripensystemet och på sikt öppna för att Ukraina ska köpa Gripenplan till sitt flygvapen. Det är dock, enligt Jonson, inte aktuellt för Sverige att skänka bort några av de Gripenplan Sverige har i dag.

Det tolfte stödpaketet innehåller också 140 miljoner kronor till den brittiska stödfonden IFU. De ska användas till att anskaffa drönare och luftvärn med lång räckvidd till Ukraina. Britterna tillkännagav nyligen att sammanlagt 192 miljoner pund ska användas till det ändamålet.

Sverige skänker också ytterligare 90 miljoner kronor till Natos stödfond CAP.

Sveriges tolfte stödpaket till Ukraina beräknas ha ett totalt värde av cirka 250 miljoner kronor.

Sammanlagt har Sverige skänkt försvarsmateriel för 17 miljarder kronor till Ukraina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!