– De påverkas av konflikter i norra delarna av landet, höjda matpriser, coronapandemin och den värsta torkan på 40 år, sade biståndsminister Matilda Ernkrans på en presskonferens under tisdagen.
Enligt David Beasley, exekutivdirektör för FN:s livsmedelsprogram, har kriget i Ukraina lett till en kris för världens fattigaste länder, vars like inte har skådats sedan andra världskriget.
– Nu har vi en skör världsekonomi, och på grund av coronapandemin så ökade antalet människor som lider av svält från 135 miljoner i världen till 276 miljoner. När vi inte trodde det kunde bli värre så trappades konflikterna upp i Afghanistan och sedan inleddes kriget i Ukraina. Ett land som ger mat till 400 miljoner människor är nu borta från marknaden, sade han under presskonferensen och fortsatte:
– Lägg till ökade bränslepriset, matpriser, fraktkostnader. Dessutom har vi torka på flera håll i världen, bland annat i flera länder i Afrika som Somalia och i sydvästra USA.
Under 2022 bidrar Sverige med 1,5 miljarder svenska kronor till Världslivsmedelsprogrammet, varav totalt 105 miljoner kronor går till Etiopien med det nya stödpaketet. Sverige är ett av de länder i världen som donerar mest pengar till organisationen.