Omkring 150 svenskar kvar i Sudan

Sammanlagt 25 svenskar har evakuerats från Sudan, med ett franskt militärflygplan till Djibouti.
–All utsänd svensk personal, deras familjer och ytterligare några svenskar har evakuerats, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en presskonferens.Kvar i landet finns cirka 150 svenskar.

Flera EU-länder har evakuerat personal från Sudan. Bild från flygplatsen i Khartum, distribuerad av Italien.

Flera EU-länder har evakuerat personal från Sudan. Bild från flygplatsen i Khartum, distribuerad av Italien.

Foto: Italienska försvarsdepartementet via AP/TT

Politik2023-04-24 05:39

Tidigt på måndagsmorgonen landade svensk ambassadpersonal, deras medföljande familjer, och ett antal svenskar på Djiboutis flygplats efter att ha evakuerats från stridernas Sudan.

Enligt Kristersson handlar det bland annat om utsända från UD och Sida samt deras familjer, varav sex barn.

Ingen av den personal som deltog under insatsen skadades och det finns heller inga uppgifter om skadade bland de svenskar som hämtats hem.

– Det är ytterligare cirka 150 svenska medborgare kvar i landet. Flera har av säkerhetsskäl inte kunnat ta sig till de platser som har anvisats, säger Kristersson.

– Vad gäller svenska medborgare som är kvar och vill lämna finns en tydlig plan framåt, säger utrikesminister Tobias Billström (M).

"Alla har ett eget ansvar"

Enligt Kristersson är det svårt att i nuläget redogöra för läget för en eventuell evakuering av de 150.

– Det är omöjligt att säga i dag. Vi kommer att göra allt som är möjligt och rimligt, säger statsministern.

Försvarsminister Pål Jonson (M) vill inte gå in på detaljer om hur soldaterna ska genomföra uppdraget av säkerhetsskäl.

Insatsen, där medborgare från flera olika länder evakuerades, skedde under Frankrikes ledning. Jonson säger att man har samarbetat nära med internationella partners för att etablera en samlingsplats för att kunna evakuera svenskarna.

Enligt Billström kan antalet personer på den så kallade svensklistan – svenska medborgare i Sudan – komma att röra sig både uppåt och nedåt.

– Vi får se vilka möjligheter vi kan erbjuda. Alla personer som finns i Sudan nu – som är svenska medborgare – har också ett eget ansvar, säger han.

Situationen svår och komplex

Ulf Kristersson säger att regeringen har ett särskilt ansvar när det gäller utsänd svensk personal och deras familjer, men det finns ingen garanti att alla svenska medborgare kan evakueras.

– Det är inte så att Sverige kan hämta hem alla medborgare från ett krig, säger han.

ÖB Micael Bydén säger att det är hög risk för de svenska medborgare som är kvar i landet, rapporterar SVT.

– Man måste komma ihåg att läget på den här platsen och i huvudstaden är väldigt skört, säger Bydén.

ÖB hoppas att fler, genom samarbete med andra länder, ska kunna evakueras.

– Även om ambassadpersonalen är tillbaka är operationen inte över. Det finns ju fler svenska medborgare i landet och även andra länders medborgare som behöver komma ut på ett kontrollerat sätt, säger Micael Bydén till SVT.

Tackar Frankrike

I ett inlägg på Twitter tackar utrikesminister Tobias Billström (M) Frankrike och det franska flygvapnet för hjälp med insatsen.

Evakueringen genomfördes efter att riksdagen så sent som i söndags röstade ja till att skicka en väpnad styrka. Styrkan eller delar av den fanns då redan i regionen och väntade på rätt tillfälle för att göra insatsen.

Även Finland har fått ut medborgare ur Sudan och tackar Sverige för hjälpen.

– Vi har bra nyheter. Ett tiotal finländare är nu ute. Vi är mycket tacksamma till Sverige, Frankrike och Tyskland som vi har arbetat mycket tätt med i de här frågorna, säger utrikesminister Pekka Haavisto till TT och SR Ekot på väg in till EU-ländernas utrikesministermöte i Luxemburg.

Några detaljer om exakt vilken hjälp Finland fått går han dock inte in på.

– Samarbetet med Sverige har varit mycket bra. Vi har hela tiden fått information om situationen. Att Sverige haft ambassad i Khartum har varit mycket nyttigt också för Finland, för vi har ingen ambassad där, förklarar Haavisto.

Bakgrund: Våldsamma strider i Sudan

En maktkamp inom det militära styret i Sudan urartade i omfattande våldsamheter tidigare i april. Över 400 människor har dödats och tusentals har skadats under snart tio dygns strider, enligt bekräftade uppgifter från Världshälsoorganisationen (WHO).

Flera västländer har eller håller på att få ut sina medborgare, utöver Sverige, bland annat USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland.

Redan i onsdags fick Försvarsmakten regeringens uppdrag att bistå ambassaden i Sudans huvudstad Khartum med evakuering. Då såg man framför sig att svenskarna skulle kunna ta sig till flygplatsen och att militär personal där skulle finnas på plats som skydd. Styrkans våldsmandat var då begränsat till självförsvar.

Sedan försämrades säkerhetsläget och därför bad regeringen riksdagen om ett utökat mandat för en militär insats som innebar en rätt att ta till vapenvåld mer offensivt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!