Oppositionen kritiserar regeringens styrning

Oppositionen lyfter Coronakommissionens kritik mot regeringens svaga styrning.
–Det viktigaste man pekar på är den bristande nationella ledningen, säger ordförande i socialutskottet Acko Ankarberg (KD).

Acko Ankarberg Johansson, Kristdemokraternas sjukvårdspolitiska talesperson, anser att Coronakommissionen visar att det behövs statlig styrning av sjukvården. Arkivbild.

Acko Ankarberg Johansson, Kristdemokraternas sjukvårdspolitiska talesperson, anser att Coronakommissionen visar att det behövs statlig styrning av sjukvården. Arkivbild.

Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Politik2022-02-25 16:06

Ett exempel är när det framkom att kommunerna inte hade några pandemiplaner. Då borde regeringen ha klivit fram i stället för att bolla tillbaka frågan till regionerna.

– Kommissionen bekräftar att det finns utrymme för regeringen att kliva fram och styra mer även med nuvarande samhällsmodell, säger Ankarberg.

Den viktigaste slutsatsen ligger ändå på det området, anser hon.

– Vi måste se över samhällsorganisationen och styrningen av sjukvården och att staten tar huvudansvar för sjukvården. Det är också viktigt att se till att hela befolkningen har möjlighet att ta till sig information. Om den inte är genomarbetad så nås bara de som alltid nås av information, säger Acko Ankarberg.

Svagt ledarskap

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni anser att kritiken mot regeringen är allvarlig och visar på ett svagt ledarskap.

Hon är också kritisk till att kommissionen haft besvär med att få ut handlingar.

"Oerhört allvarligt", skriver hon i en kommentar.

Liberalerna vill nu se en "uppföljningskommission" med "alla papper på bordet" och med en uppföljning av alla restriktioner och de långsiktiga effekterna på barn och unga av att gymnasieskolorna stängdes ned.

Vänsterpartiets talesperson Karin Rågsjö tycker också att kommissionen sätter fokus på att det behövs bättre styrning vid kriser.

För medelklassfokuserat

– Det regionala och kommunala självstyret har legat i vägen för den nationella styrningen och det blev väldigt politiserat mellan regeringen och SKR. Om vi haft en bättre styrning så hade smittspårning och testning fungerat bättre, säger hon till TT.

Sen är hon kritisk till kommunikationen.

– Den var väldigt medelklassfokuserad. Hela hanteringen har brustit i jämlikhet. Det var områden som redan hade dålig folkhälsa som råkat värst ut, säger hon.

Hon tror inte att det blir några politiska konsekvenser av rapporten.

– Nej, det tror jag inte. Nu kan det låta som om alla hade egna strategier med sig i början, men alla satt mest med öppen mun och hoppades att det skulle gå bra, säger Karin Rågsjö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!