– Min tolkning är att det är uppenbart att Finland med hög hastighet är på väg mot ett fullvärdigt Natomedlemskap. Noggrant och metodiskt, men snabbt, säger Moderaternas partiledaren Ulf Kristersson till TT efter den finländska regeringens redogörelse för säkerhetspolitiken och en framtid i eller utanför Nato.
Han konstaterar också Finlands statsminister Sanna Marin på onsdagens pressträff med sin svenska kollega Magdalena Andersson önskade sig att Sverige fattar samma beslut, vilket det än blir och att det sker ungefär samtidigt. För finländsk del handlar det om veckor, inte månader, förtydligade Marin.
"Inte sinka"
Två slutsatser är givna för Sverige i och med det, anser Ulf Kristersson.
– Den ena är att Sverige självklart ska och måste fatta samma beslut, det vore förödande om Finland gick med i Nato och Sverige bestämde sig för att stå ensamt kvar utanför.
– Den andra är att Socialdemokraterna snabbt måste fatta sitt eget beslut så att vi har en chans att hålla jämna steg med Finland, säger han.
Socialdemokraterna kan inte tillåtas sinka frågan om Natoansökan eller inte, menar han. Så sent som häromdagen meddelade S att de nu inleder en dialog om säkerhetspolitiken, men utan preciserat slutdatum.
Han tillägger att Moderaterna har begärt att den säkerhetspolitiska analys som just nu görs av riksdagens partier under ledning av utrikesminister Ann Linde måste skyndas på, det håller inte att den ska vara klar först den 31 maj.
Snabba på
Sverigedemokraterna anser att Sverige bör ansöka om medlemskap om Finland gör det.
SD:s utrikespolitiske talesperson Aron Emilsson vill se en snabbare svensk analys. Han anser också att Socialdemokraternas måste skynda på med sitt eget beslut.
Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson, Mikael Oscarsson, vill också skynda på. I mitten av maj, senast, bör en svensk linje vara klar, enligt honom.
Han ser det också som att Finlands redogörelse borde göra valet enkelt för Sverige.
– Det är ju väldigt tydligt att det är ett argument för Sverige att ett svenskt och finskt medlemskap ökar tryggheten för oss och möjligheterna att stå upp för de baltiska staterna, säger Oscarsson.
Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman anser att processen mot ett Natomedlemskap nu gått för långt för att vare sig Sverige eller Finland ska kunna vända om.
– En reträtt skulle verkligen uppfattas om att vi faller undan för Rysslands hot om reaktioner. Det skulle göra vårt handlingsutrymme mindre, säger Widman.
Ökar trygghet
Vänsterpartiet är emot ett svenskt Natomedlemskap. V-ledaren Nooshi Dadgostar påpekar att redogörelsen är gjord utifrån finländska förhållanden.
– Det är viktigt att det svenska beslutet är självständigt utifrån svenska förhållanden, säger hon.
Dadgostar är oroad för att Finlands snabba process stressar fram ett snabbt svenskt beslut.
– Det är inte bra att fatta väldigt snabba beslut med extrema tidsramar under en kris, säger hon.
TT: Kan V komma att ompröva sitt nej till Nato?
– Nej, den flexibilitet och möjlighet till anpassning som ett självbestämmande ger är den bästa försäkringen mot kända och okända hot, säger Dadgostar.
Miljöpartiets försvarspolitiska talesperson Elisabeth Falkhaven tycker att den finländska rapporten är tydlig, intressant och ett bra underlag att gå vidare med.
– Jag tycker nog där står en del om nackdelarna (med Natomedlemskap), mer än vad jag hört i den svenska debatten, säger hon.
TT: Är det möjligt att Miljöpartiet omprövar sitt nej till svenskt Natomedlemskap?
– Jag har mycket svårt att tro det, säger Falkhaven.