Trängsel och smittspridning är något som debatterats friskt under pandemisommaren 2020. Och från kollektivtrafikens sida ser man med oro inför den kommande hösten. Därför väntas branschen presentera en vägledning inför höstens utmaningar från Svensk kollektivtrafik under Folkhälsomyndighetens pressträff på torsdag.
Redan under sommaren har det vittnats om stor trängsel på landets bussar, tåg och spårvagnar när det kommer till populära sommardestinationer som badplatser. Men ett stort orosmoln som tornar upp sig för många regioner är hur skolstarten kommer att slå till trängselmässigt.
"Gemensam strategi"
Hallandstrafiken följer utvecklingen de kommande veckorna noga och är beredda att vidta åtgärder. De hoppas på en branschgemensam strategi i Sverige, rapporterar Hallands Nyheter.
– För att det ska bli tydligt för resenärerna så gäller det att vi förhåller oss på samma vis, säger Peter Gyllander, presschef vid Hallandstrafiken till HN.
Även från skolväsendets håll ser man kollektivtrafiken som en utmaning. Gymnasieskolorna i Luleå ser gärna att elever tar sig till skolan på annat sätt än just kollektiv, vilket TT rapporterade om på söndagen.
Obligatorisk sovmorgon
Och i Göteborg tar man fasta på den förordning regeringen beslutat om, där distansundervisning kan ske även i höst på landets gymnasieskolor, rapporterar Dagens Nyheter.
Det innebär att en del undervisning på gymnasieskolorna i Sveriges andra största stad kan ske hemifrån i vissa fall för att underlätta kollektivtrafiken.
– Jag tror att de här direktiven kommer att få stor effekt, framför allt för morgonrusningen i kollektivtrafiken, säger Pär Gustafsson (L), ordförande i utbildningsnämnden i Göteborgs stad till DN.
Det man kommit fram till i Göteborg är att det de kommunala gymnasieskolornas rektorer måste se till att skolstarten varje dag kommer i gång först något senare på dagen för elever som ska närvara i skolan. Och samtliga elever får inte vara fysiskt på plats samtidigt.
Facket tveksamt
Men från Lärarförbundet sida är man inte helt nöjda med situationen där det kan bli oregelbunden undervisning på distans för gymnasieelever i landet, rapporterar SVT Nyheter.
– Att lösa trängsel i kollektivtrafiken är inte en fråga för skolan i första hand, det är en fråga för trafikbolagen och Sveriges regioner. Det är först när alla möjligheter där är uttömda som det kan bli aktuellt att anpassa skolans start- och sluttider, säger Maria Rönn som är vice ordförande i Lärarförbundet till SVT.