Liberalerna (L) var så sent som i maj tydliga gällande vapenexporten. I en intervju med Dagens Nyheter låter L-ledaren Johan Pehrson inte längre lika säker och anledningen är "att vi nu är på väg in i Nato".
– Jag tycker att man ska undvika det tills Turkiet kommit på en ny kurs. Men vi lever ju inte i en perfekt värld, och det är klart att jag tycker att det bästa vore om Turkiet inte var det land som det var, i sin politiska ledning.
Miljöpartiets (MP) språkrör Per Bolund ger ett liknade svar när han i Sveriges Radios partiledarutfrågning får frågan om vid en ny regeringsbildning efter valet i höst kan tänka sig att släppa fram en statsminister som säljer vapen till Turkiet.
– Vi tycker inte vi ska göra vapenexporter till Turkiet. Däremot tycker jag inte att vi i ett ganska svårt politisk landskap ska sitta och dra upp många röda linjer och låsa in oss i positioner som gör att det sedan blir väldigt svårt att hitta en politisk lösning att styra Sverige.
Under 2019, i samband med en turkisk militäroffensiv på syriskt territorium, ställde sig samtliga av riksdagens partier bakom ett förbud mot vapenexport.
I P1-utfrågningen fick Bolund också frågor om hur han ser på att eventuellt sitta i regering med Socialdemokraterna efter valet. Han vill helst se en majoritetsregering med S, V, C och MP. Men han kallar också MP "en garant".
– Vi kommer inte att sätta oss i en regering som inte minskar utsläppen tillräckligt snabbt.
Han pressades även om synen på att öppna nya gruvor i Sverige, och sade att MP inte säger nej till nya gruvor totalt sett, "Sverige ska fortsätta att vara en gruvnation". Samtidigt måste kraven vara högt ställda och gruvorna får inte påverka djur och natur på ett negativt sätt, sade Bolund.