Pandemin drabbar folkhögskolor ekonomiskt

En rad folkhögskolor har drabbats ekonomiskt av coronapandemin. Inställda kurser och konferenser har lett till drastiskt minskade intäkter.

Inga kurser och konferenser på folkhögskolor under pandemin har lett till ett ekonomiskt pressat läge. Arkivbild.

Inga kurser och konferenser på folkhögskolor under pandemin har lett till ett ekonomiskt pressat läge. Arkivbild.

Foto: Dan Hansson/TT

Politik2020-09-20 07:25

Dit hör Viskadalens folkhögskola utanför Borås, som väntas gå med elva miljoner kronor i förlust i år och har fått säga upp 13 av de 45 anställda.

– Det är ett väldigt allvarligt läge. Vi har ju tappat 80–90 procent av våra korta kurser från mars och framåt, säger rektor Magnus Linder till Sveriges Radios Ekot.

Enligt Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (RIO) är läget bekymmersamt också för 25–30 andra folkhögskolor.

– Det har slagit mot dem som till stor del håller korta kurser och konferenser. De långa kurserna har ju däremot kunnat gå på distans, säger RIO:s generalsekreterare Gerhard Holmgren till TT.

Det handlar om kurser och konferenser som organisationerna själva håller, men också de utbildningar som myndigheter och företag förlägger på folkhögskolor.

– Många skolor behöver den här kurs- och konferensverksamheten för att få verksamheten att gå runt.

Via Folkbildningsrådet har rörelsefolkhögskolorna vänt sig till regeringen med ett underlag för att få ett extra krisstöd på grund av pandemin.

– Vi avvaktar utfallet i den kommande budgeten. Finns inget extra är vi i ett läge som heter duga nästa år, säger Gerhard Holmgren.

Fakta: Folkhögskolor

Det finns totalt 155 folkhögskolor i Sverige. 113 av dem drivs av idéburna organisationer, och 42 drivs av regioner. Många av folkhögskolorna finns på mindre orter, men allt fler öppnar filialer i storstädernas förorter.

På alla folkhögskolor finns allmän kurs, som ger högskolebehörighet. Det finns också en lång rad profilkurser inom folkhögskolan, inte minst inom det estetiska området.

Vidare erbjuder folkhögskolorna korta kurser, uppdragsutbildningar och etableringskurs för nyanlända.

Folkhögskolan utgör, tillsammans med de tio studieförbunden, den organiserade folkbildningen i Sverige.

Källa: sverigesfolkhogskolor.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!