Partiledare: Straffa 15-åriga mördare hårdare

Sex av åtta partiledare vill höja straffen för 15–17-åringar som begår grova brott, som mord och mordförsök. –Har du mördat någon ska du aldrig bli utsläppt igen. Det borde vara grundregeln, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Magdalena Andersson (S), Nooshi Dadgostar (V), Muharrem Demirok (C), Märta Stenevi (MP), Jimmie Åkesson (SD), Johan Pehrson (L), Ebba Busch (KD) och statsminister Ulf Kristersson (M) i studion under SVT:s partiledardebatt.

Magdalena Andersson (S), Nooshi Dadgostar (V), Muharrem Demirok (C), Märta Stenevi (MP), Jimmie Åkesson (SD), Johan Pehrson (L), Ebba Busch (KD) och statsminister Ulf Kristersson (M) i studion under SVT:s partiledardebatt.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politik2023-10-08 21:21

SVT:s partiledardebatt första ämne var gängkriminaliteten. När programledarna frågade de åtta partiledarna om de vill ha strängare straff för 15–17-åringar som begår grova brott räckte sex tydligt upp handen.

En av dem var Jimmie Åkesson.

– Det måste också finnas en rättighet för oss laglydiga människor att bli skyddade från farliga människor, sade han.

På frågan om även 15-åringar som begår mord ska omfattas av Åkessons grundregler att aldrig släppas ut igen svarade SD-ledaren:

– Mördare som mördare. Är du tillräckligt gammal för att mörda någon, är du också tillräckligt gammal för att ta konsekvenserna.

Har inget politiskt förslag

Åkesson lade dock till att han inte har något politiskt förslag på livstids fängelse för 15-åriga mördare.

I dag är det hårdaste straffet för en 15-åring fyra års sluten ungdomsvård. Det har ingen avskräckande effekt alls, enligt statsminister Ulf Kristersson (M).

– Åk till Danmark. Där skulle motsvarande brott ge 15 till 20 års fängelse, sade han.

Regeringen utreder skärpta straff för unga brottslingar som begår grova brott.

– Jag tror på mycket långa fängelsestraff därför att det är det enda som kan hålla dem borta från att begå nya brott, sade Kristersson.

KD-ledaren Ebba Busch uppgav att hon kan ha sympati för Åkessons principiella åsikt.

– Men vi har inget förslag på livstid för 15-åringar, sade hon.

"Inte gett någon effekt"

De två partiledarna som tvekade att räcka upp handen för skärpta straff för 15–17- åringar var Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar och Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.

– Vi måste börja prata om vad som fungerar. Att bara prata om att förlänga straff, det har vi gjort i tio års tid och har inte gett någon effekt på brottsligheten, sade Stenevi.

En ung gängkriminell vet att han har ett pris på sitt huvud, sade Dadgostar:

– Han räknar kanske inte ens med att leva längre än till 18–20-års ålder. Att då lägga på ett ytterligare straff – det är naivitet att tro att det påverkar.

Partiledarna debatterade även förebyggande insatser för att förhindra att 15-åringar rekryteras som mördare. Oppositionen kritiserade regeringspartierna och SD för att satsa för lite på skola, socialtjänst och fritidsverksamhet.

Vill ha långsiktig plan

Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson kallade dagens situation för en nationell kris och uppmanade partierna att samlas kring en långsiktig plan över flera mandatperioder som täcker flera olika områden.

– Problemet är att samhället dragit sig tillbaka, inte minst i våra utsatta områden och alltför många har lämnats vind för våg, sade Andersson.

– Det kommer att ta tid och det kommer att vara dyrt. Nu måste vi slå en järnring kring de barn som riskerar att mörda eller mördas.

Ulf Kristersson tyckte att tonen i debatten gav hopp om att man kanske kan samlas kring att göra saker mer långsiktigt, och pekade på hur man kunde nå bred samsyn om Natomedlemskap som exempel.

Kristersson pekade på behov av en ny socialtjänst, mer preventiva insatser, mer föräldransvar och på att staten tydligt visar vad man förväntar sig av människor.

Statsministern har bjudit samtliga partiledare till nationella säkerhetsrådets möte för en genomgång av läget.

– Kanske kan vi landa i ett antal gemensamma slutsatser och långtgående förändringar, sade Kristersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!