Partiledarna i nya coronasamtal

Partiledarna riktade kritik mot regeringens hantering av coronakrisen nĂ€r statsminister Stefan Löfven (S) Ă„terigen samlade dem till möte. SD krĂ€ver ökat stöd till krogarna – M och KD vill att fler testas – och V oroas för coronasmittade minkar.

VÀnsterpartiets partiledare vill avveckla minkfarmarna i Sverige pÄ grund av coronavirusrisk och pekar pÄ utvecklingen i Danmark.

VÀnsterpartiets partiledare vill avveckla minkfarmarna i Sverige pÄ grund av coronavirusrisk och pekar pÄ utvecklingen i Danmark.

Foto: Jessica Gow

Politik2020-11-11 05:35

– De dubbla budskapen Ă€r besvĂ€rande. Vad Ă€r den nationella strategin och analysen bakom nĂ€r man samtidigt lĂ€ttar restriktioner nationellt och skĂ€rper dem i snart nĂ€stan alla regionerna, undrade Moderatledaren Ulf Kristersson innan mötet.

OnsdagskvĂ€llens videomöte innebar en Ă„terstart av vĂ„rens och försommarens partisamtal om coronalĂ€get som leds av statsminister Stefan Löfven (S). Även FolkhĂ€lsomyndigheten och Socialstyrelsen deltar.

Regeringens förslag om ett alkoholstopp vĂ€lkomnas av Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson.

– Jag tror att det Ă€r en nödvĂ€ndig Ă„tgĂ€rd. Men den mĂ„ste kompletteras med nĂ„gon form av stödĂ„tgĂ€rd, dĂ„ det Ă€r en bransch som redan Ă€r sargad, sĂ€ger han till TT efter mötet och fortsĂ€tter:

– Nu verkar omstĂ€llningsstödet förlĂ€ngas, vilket Ă€r bra, men det behöver spetsas till och bli mer branschspecifikt.

Ta tag

Moderaterna och Kristdemokraterna vill att regeringen tar tag i testning och smittspÄrning.

"Efter kvÀllens möte Àr jag fortsatt oroad över att den sÄ viktiga testningen och smittspÄrningen nu inte har tillrÀckligt hög kapacitet. NÄgot vi pekade pÄ redan i vÄras", sÀger Ebba Busch (KD) i en skriftlig kommentar till TT.

Regeringen mÄste nu peka med hela handen och sÀkerstÀlla att testkapaciteten upprÀtthÄlls och byggs ut, fortsÀtter Busch.

Liberalernas partiledare Àr inne pÄ samma linje:

"Regeringen har ett ansvar för ledarskap och samordning för att det ska gÄ att genomföra de tester som behöver genomföras. Det ansvaret kan man inte skylla ifrÄn sig", sÀger Nyamko Sabuni i en skriftlig kommentar till TT.

Moderatledaren Ulf Kristersson efterfrÄgar ett nationellt system för smittspÄrningen.

– Det ska inte behöva byggas upp 21 olika system, sade han innan mötet.

KrÀver öppenhet

KD-ledaren Ebba Busch krÀver öppenhet om vad regeringens strategi Àr och vilka scenarier den grundar sig pÄ.

"Det Àr en frÄga om legitimitet och trovÀrdighet för att fler ska förstÄ vilket lÀge vi Àr i och hur regeringen hanterar det", fortsÀtter Busch.

Hon oroar sig för hur beredskapen och planerna för att backa upp sjukvÄrden och dess personal ser ut.

"Regeringens svar Àr Äterigen att det Àr regionernas ansvar. Det görs förvisso ett jobb med att utveckla omfördelning av resurser mellan regionerna. Men man kan inte skyffla över ansvaret till regionerna i en pandemi som slÄr över hela landet".

Minkvirus

VÀnsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar trycker pÄ för utökat samarbete, för att undvika den situation som uppstod i vÄras.

– Det finns en risk att regeringen skyller pĂ„ de moderata regionpolitikerna och att de moderata regionpolitikerna skyller pĂ„ regeringen. Det Ă€r inte vĂ€rdigt, man behöver samarbeta för att öka testkapaciteten.

VÀnsterpartiet begÀr att regeringen ska se till att Sveriges minkfarmar stÀngs. Det finns en oro och risk för att coronavirus hos djuren ska mutera och göra vaccin mindre verksamma.

– Stefan Löfven kunde inte ge besked att han skulle agera. Det oroar mig ganska mycket, sĂ€ger VĂ€nsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!