Rånet ägde rum på Rudbeckianska gymnasiet i Västerås strax efter lunch under måndagen. Totalt ska ett 30-tal ungdomar ha blivit rånade på sina datorer under knivhot inne i klassrummet från två maskerade gärningsmän.
Flera partiledare kommenterade händelsen för TT efter måndagens debatt i TV4.
Ebba Busch, Kristdemokraterna:
– Det knyter sig i magen. Man känner med de elever som var på plats i skolan och i klassrummet när det hände, och deras föräldrar. Det här är ett bevis på en ny sorts kriminalitet och brottslighet där våldskapitalet är mycket högre och där man för ganska lite värde eller inget ekonomiskt värde alls är beredd att vara väldigt brutal och kränka andra människor.
Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna:
– Det är oacceptabelt att det ser ut på det sättet och att vi ska behöva stänga skolor, på ett sätt som förmodligen är vanligare i andra delar av världen. Men det är nog där vi hamnar tyvärr.
Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiet:
– Det låter otroligt brutalt och obehagligt förstås för unga människor att bli drabbade av det här mitt på ljusa dagen. Men jag känner inte till det så jag kan inte kommentera det närmare än så.
Annie Lööf, Centerpartiet:
– Det är fullkomligt hänsynslöst. Dessa kriminella individer har helt tappat respekten för människovärdet. Här behöver vi vara väldigt tuffa och tydliga. Jag hoppas polisen kan få fatt på de kriminella och lagföra dem och att de får kännbara straff.
Nyamko Sabuni, Liberalerna:
– Det är helt oacceptabelt att kriminaliteten nu hittar sin väg in till klassrummen där barn ska känna sig trygga. Det är många föräldrar i dag som säger att "om någon försöker råna dig på gatan, släng av dig jackan, lämna telefonen, var tyst och gå därifrån". Men vad ska man nu säga till barnen när de blir hotade och rånade i sina egna klassrum?
Märta Stenevi, Miljöpartiet:
– Det är alltid svårt att uttala sig om en enskild händelse, men generellt kan vi säga att vi ser en allt grövre brottslighet och det är ett oerhört stort problem för tryggheten i de områden där flest drabbas. Vi behöver ge polisen de verktyg som krävs och införa de straffskärpningar som krävs för att få bukt med gängkriminaliteten.
– Men ungdomar som begår brott har hamnat snett tidigare utan att samhället har fångat upp dem, och om vi inte orkar prata också om förebyggande arbete så kommer vi ha samma sak om tio år.