– Låt mig tala ur skägget: Dagens friskolesystem är inte tillräckligt bra. Det måste bli bättre. Det måste skapas ett nytt och ett bättre regelverk, säger Pehrson i sitt tal i Liberalernas "valkickoff" på lördagen.
Pehrson sade tidigare i veckan L kommer att gå fram med förslag som begränsar vinstuttaget för bolag som driver friskolor. Han pekade då på en tänkbar modell där skolföretag beläggs med krav på en viss nivå av eget kapital som ska kvarstå i bolaget – och lovade att det är en fråga som partiet kommer driva i valrörelsen.
Kräver ny reform
Det är också en av frågorna han lägger mest kraft på i sitt tal.
– Friskolorna är här för att stanna. Friheten vann i den delen. Nu måste vi gå vidare. Fixa det som behöver fixas. För att säkra just mångfald och kvalitet i alla skolor, säger Pehrson.
Det ska inte finnas några "kortsiktiga klippare" i skolan.
– Det krävs en ny friskolereform. En tuff ny lagstiftning med fokus på kvalitetsskapande. Elevernas och lärarnas förutsättning att ta till sig kunskaper och förmedla dessa ska stå i ensamt fokus, inte aktiernas värde.
L har bjudit in nationella företrädare för lärarna, rektorerna och eleverna för samtal.
– Liberalerna lägger om politiken. Jag vill ta del av deras perspektiv på hur.
Vill se verkstad
Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas riksförbund, välkomnar samtal men säger att ett första viktigt steg för partiet vore att släppa fram regeringens förslag som bland annat handlar om att göra om skolpengen och friskolornas kösystem – ett förslag som inte väntas gå igenom riksdagen.
– Det räcker inte att skruva lite här och skruva lite där, utan vill man göra verkstad av det man säger, borde man bejaka de här förslagen som ligger, säger Fahlén.
– Min bedömning är att de måste visa mycket mer än de gjort hittills och ta tag i frågan på allvar, fortsätter hon.
Liberalerna har ännu inga färdiga förslag på hur en ny friskolereform eller lagstiftning ska se ut, men samtalen kommer utgöra "viktiga byggstenar" i det fortsatta arbetet, säger Pehrson.
– Signalen med detta är att vi manifesterar att friskolan ska kunna fortsätta existera i olika driftformer, men vi vill vara noga med att vi i detta kommer ha en reglering på hur man ska kunna dela ut överskott till exempel, säger han till TT efter lördagens tal.
– Ska man dela ut vinst över tid kräver det att man har otroligt bra kvalitet, och att vi även sätter upp andra parametrar i detta. Det är vad jag ser framför mig.
Få med sig M och KD
Moderaterna och Kristdemokraterna är två partier som L lär ha svårt att få med i den nya linjen.
– Jag tror det finns en växande förväntning hos människor som röstar liberalt eller borgerligt att vi agerar här, att stå upp för friheten att välja skola, men samtidigt ha ett starkt regelverk för att hålla borta skolor som inte håller måttet, säger Pehrson.
TT: Men är det realistiskt att få med sig M och KD?
– Jag hoppas jag kan få med mig hela riksdagen. Det finns en vilja och vi borde hitta ett handslag i den här frågan framåt, jag ser det inte som omöjligt.