– Jag har träffat massa sverigedemokrater som brinner för en enda sak. Det är så att säga att kämpa också från deras perspektiv för friheten, att människor ska kunna få fiska, att man ska kunna få bygga en brygga, att man ska kunna leva utanför Sveriges storstäder, säger Pehrson i en TT-intervju.
– Jag tycker inte det är några konstiga ingångar. Det finns saker där som är ytterst rimliga tycker jag.
Väljs i helgen
I april fick han som vice partiledare ta över i partitoppen när den dåvarande partiledaren Nyamko Sabuni hastigt avgick. I helgen väljs han, utan motkandidater, till ordinarie på Liberalernas extra landsmöte.
Kritiken mot regeringens Tidöavtal med SD har varit hård framför allt från den rödgröna oppositionen, men också från liberalt håll.
Pehrson har försvarat avtalet, därför väckte hans beskrivning av SD som en "brun sörja" stor uppmärksamhet. Uttalandet gjordes på ett möte för en liberal tidningsstiftelse nyligen, och refererades av Expressen.
Pehrson försäkrar nu att han fullt ut står bakom Tidöavtalet och samarbetet med SD.
Pehrson hävdar att "brun smörja" syftade på SD:s förflutna. Enligt honom är Expressens refererat en "helt hårdkokt version lösryckta citat ur ett stort sammanhang".
– Jag var där i över en timme och pratade. Men när man rycker ut detta så är det klart att det framstår som mustigt, säger Pehrson i en TT-intervju.
TT: Du skulle inte vilja kalla dem brun sörja i dag?
– Nej
"Killen vid grillen"
I den färska valanalysen beskrivs Pehrson som avgörande för att Liberalerna som närmast uträknat inför valrörelsen gjorde en "heroisk återhämtning" och lyckades klamra sig kvar i riksdagen. Han var den energiske, entusiasmerande och medelklassnära killen vid grillen.
Superhärlig, enligt ordföranden för valanalysgruppen.
Men resultatet blev ändå det sämsta i partiets historia och de vita fläckarna (utan L-representation) på Sverigekartan breder ut sig.
Pehrson tänker fortsätta vara "killen vid grillen".
– Det jordnära ska jag försöka bära med mig, men det är klart att det bygger på något större än att stå och grilla korv ibland på sommaren, säger han.
TT: Men det innebär också att du är ganska yvig ibland, vilket kan ställa till med problem i debatten.
– En del uppskattar ju att man är tydlig och att man inte bara jobbar med talepunkter. Jag säger ofta vad jag tycker och ibland blir det kanske väl kraftfullt.
Krisinsikt av nöden
Pehrson har nu en del att ta itu med i ett parti som enligt valanalysen behöver krisinsikt, nytänkande och en ny partikultur.
Analysen talar om att Liberalerna ses som ett sänke för den borgerliga regeringen och att inte minst de många uppslitande och offentliga interna bråken skrämmer bort väljare.
– Bråken där folk har synpunkter hela tiden på ett gjort vägval, det minskade våra chanser. Det störde ut sändningsförmågan för vårt parti, säger Pehrson.
Men också relationen till SD skaver och stöter bort många sympatisörer. Liberala väljare är extra skeptiska till det partiet.
L-ledaren vill dock inte gå in på om han i dag ser SD som ett parti som alla andra.
– Sedan kan jag notera att det till och från fortfarande finns personer där som är direkt konstiga eller direkt olämpliga som politiker, som säger saker eller gör saker, hotar andra.
För Pehrson gäller det nu att få fler liberaler, både medlemmar och väljare, att acceptera samarbetet och Tidöavtalet.
Har hopp
Det ska, enligt honom, ske genom att peka på det mandat väljarna har gett L: Att lösa ett antal stora samhällsproblem genom att bilda en borgerlig regering som kan samarbeta med alla partier.
– De som röstade för oss fick ett klart budskap och de gillade det, säger Pehrson.
– Jag bär det yttersta ansvaret gentemot L:s medlemmar och också mot L:s väljare, de som röstade på oss måste känna att de får leverans.
Pehrson påminner också om att SD fick "väldigt många röster" i valet.
– De har pekat på något som de tycker vi andra har missat. Det har inte minst handlat om mer rimliga åtgärder för att man ska ha en smalare migration. Men det är också något L pekat på.
TT: Du tror att SD kan utvecklas till ett mer borgerligt eller liberalt parti?
– Jag tror aldrig de kommer att utvecklas till ett liberalt parti, då blir jag väldigt väldigt förvånad.
TT: Men mer liberalt än i dag?
– Jag hoppas det.
Pehrson jämför med Miljöpartiets utveckling, som kom in i riksdagen för att väljarna ansåg att de stora partierna försummat miljöfrågan.
– Då hade MP mängder av åsikter som var väldigt speciella, som de i dag har bytt åsikter om. Det handlar om allt från militärt försvar till synen på att tillväxt kan vara något bra om det sker hållbart, till synen på EU och så, säger L-ledaren.
– Och man kan väl skönja en liknande utveckling för SD.