Pehrson kritisk till SD:s EU-utspel: Uteslutet

Johan Pehrson riktar skarp kritik mot att Sverigedemokraterna vill utvärdera Sveriges medlemskap i EU. “Det är helt uteslutet att vi skulle ompröva vårt EU-medlemskap”, skriver L-ledaren på Twitter.

Sverigedemokraterna anser att Sveriges EU-medlemskap börjar bli lik en "tvångströja" och det bör utvärderas, skriver partiledaren Jimmie Åkesson i en debattartikel.

Sverigedemokraterna anser att Sveriges EU-medlemskap börjar bli lik en "tvångströja" och det bör utvärderas, skriver partiledaren Jimmie Åkesson i en debattartikel.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Politik2023-05-02 09:42

– Jag menar att det här fullskaliga experimentet, den här långsamt pågående tågkraschen som Storbritannien är inne i, visar på riskerna, säger Pehrson på tisdagen i en debatt i Sveriges Radios Studio ett.

SD-ledaren Jimmie Åkesson skriver i en debattartikel i Aftonbladet att det svenska medlemskapet i EU bör utvärderas:

“Med allt fler inslag av långtgående symbolpolitik börjar EU-medlemskapet bli farligt lik en tvångströja som vi helt enkelt måste acceptera och förhålla oss till.”

"Jag accepterar"

Enligt Åkesson handlar diskussionen inte om huruvida Sverige ska vara i unionen med eller inte.

– Jag accepterar att Sverige är med i EU. På kort och medellång sikt kommer det att vara det samarbetet i Europa som gäller, och då måste vi kunna föra debatten på en annan nivå, bort från "för eller emot".

Johan Pehrson är dock inte övertygad.

– Det andas ju en tanke om att det finns ett alternativ för Sverige år 2023, att vi inte ska samarbeta i Europeiska unionen. Vi skulle bli väldigt väldigt ensamma, säger han i radiodebatten.

Maktförskjutning

SD-ledaren skriver i debattartikeln att Sveriges inflytande över EU:s politik är för liten för att göra någon verklig skillnad:

“Det gör att tyska, polska eller franska politiker i praktiken kan bestämma över vilken bil du ska få köpa, hur dyr bensinen ska vara, eller vilka träd du ska få hugga ner på din egen mark.”

Åkesson menar också att det pågår en maktförskjutning från Sverige till Bryssel.

“I takt med en sådan utveckling kommer folkviljan som återspeglas av resultatet i riksdagsvalen bli mindre och mindre relevant. Våra allmänna val i Sverige kommer snart att sakna betydelse för Sveriges utveckling. Så kan vi naturligtvis inte ha det”, skriver han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!