Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) hoppas att regeringen ska kunna starta en utredning "så fort som möjligt".
Tidöpartierna är överens om att genomföra en omfattande förändring som bland annat innefattar ett tak för hur mycket bidrag ett enskilt hushåll kan få.
Öka trycket
Taket ska, är tanken, få fler som inte arbetar att söka och ta arbete.
– Vi jobbar intensivt med inramningen av detta. Det handlar om vem som ska utreda och med vilka direktiv. Men det är klart att för vår del är det här en helt central fråga. För att samhället ska vara hållbart måste man se till att det alltid lönar sig för människor att arbeta och utbilda sig, säger Johan Pehrson på en pressträff.
På en fråga från TT om när den här utredningen, som socialdepartementet har ansvaret för, kan tänkas dra i gång, svarar Pehrson:
– Så fort som möjligt.
Temat för pressträffen var åtgärder för att bryta utanförskapet och få fler människor i utsatta områden i arbete. Frågan är, enligt Pehrson och utbildningsminister Mats Persson (L) som också var med på pressträffen, akut.
Flytta stenar
Inte minst för att den påbörjade lågkonjunkturen väntas leda till att arbetslösheten ökar med 50 000 personer det närmsta året. Sämst utgångsläge har då personer utan gymnasieutbildning eller annan grundläggande utbildning. Andelen med den bakgrunden är högre i utanförskapsområden än på andra ställen.
– Vi vill vända och flytta stenar från passivitet och utanförskap till aktivitet och nya möjligheter, säger Johan Pehrson.
I budgetpropositionen för i år, som lades fram i november, lovade regeringen att vidta fler åtgärder om arbetsmarknadsläget försämras. Om en månad, den 17 april, ska vårpropositionen läggas fram. Men vare sig Pehrson eller Persson vill säga något konkret om vad som kan komma där på deras områden.
En utredare får till i höst på sig att föreslå hur informationsutbytet mellan Arbetsförmedlingen och kommunerna kan förbättra arbetslösas övergång till studier i syfte att sedan komma i arbete.