Arbetsmarknads- och integrationsminister Pehrson inledde med att måla upp en bild av landets förväntansfulla gymnasieungdomar som snart ska springa ut och vifta med sina studentmössor.
– Men i dag blir detta inte verklighet för alla. Alldeles för många ungdomar missar chansen att plugga vidare efter grundskolan.
– Förra året saknade omkring 18 000 elever gymnasiebehörighet när de lämnade grundskolan. Det är fler än antalet invånare i hela Rinkeby. Det är bedrövligt. Det är ett misslyckande för Sverige.
För den som inte klarar skolan ökar risken att hamna i utanförskap, sade han.
– Arbetslöshet, hopplöshet och i värsta fall ett liv i kriminalitet – eller i dess mörka skugga. Skolan är det bästa vaccinet mot risken för utanförskap.
Pehrson pekar dock på att utvecklingen kan vändas med rätt insatser i tid och lyfter fram Järva som ett exempel där skolresultaten har förbättrats och gymnasiebehörigheten ökat.
"Pågår en läskris"
Han sade vidare att Liberalerna vill göra upp med "flumskolan" och återupprätta kunskapsskolan. Partiet vill bland annat ge lärarna verktyg för lugn och ro i klassrummet och se fler läroböcker, speciallärare, sociala team och mindre undervisningsgrupper.
– Ut med skärmflummet och in med böcker, det är bråttom nu. För rapporterna är tydliga – det pågår en läskris i Sverige. Skillnaderna mellan hur bra barn läser ökar lavinartat.
– Om vi inte gör något åt läskrisen riskerar vi att se en ny generation av funktionella analfabeter i Sverige. Det vore förödande – för alla.
"Sverigekursen viktigt steg"
Mot slutet av talet lyfte Pehrson fram den så kallade Sverigekursen, som regeringen tidigare aviserat att man vill införa, där nyanlända ska genomgå en obligatorisk kurs i samhällskunskap.
– Bara det att tusentals barn lever med hedersnormer och upplever att de inte får bli kära hur som helst visar varför det här behövs.
Enligt Pehrson ska den bland annat beröra jämställdhet och “en väsentlig del” ska tydliggöra såväl kvinnors som mäns rättigheter.
– Sverigekursen är ett viktigt steg mot att stärka vår gemenskap och för att göra alla medborgare till en del av vårt öppna och inkluderande samhälle.