Pehrson: Skolan kan vara vaccin mot gängen

Dödsskjutningen i Farsta och andra våldsdåd på senare tid framkallar "skrik på hjälp från ett samhälle satt i skräck", enligt arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L). I väntan på straffskärpningar och utredningar tänker Liberalerna driva på för mer pengar till sociala skolteam.

Liberalernas partiledare, arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson. Arkivbild.

Liberalernas partiledare, arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Politik2023-06-12 18:25

– Vi vill se mer av det för vi vet att skolan är en avgörande trygghetsskapare. Och en avklarad skolgång innebär ett vaccin mot gängens dragningskraft, säger Pehrson.

I årets budget finns 75 miljoner kronor öronmärkta för sociala skolteam och tanken är att de ska ökas till 250 miljoner kronor nästa år. Men Liberalerna tänker kräva mer än det i förhandlingarna om budgeten för nästa år.

"Få har studentmössa"

Regeringen arbetar med "akut repression" med förslag och genomförande av straffskärpningar, hemlig avlyssning, slopad sekretess mellan myndigheter, ungdomsfängelser och annat för att hejda skjutningar, gängmord och andra våldsdåd.

Sådant tar tid, men i skolan går det att göra saker som kan ge resultat även på kort sikt, enligt Pehrson.

– Vi kommer alltid tillbaka till skolan för att det är en brottsförebyggande insats. Få av gängens utförare har en studentmössa hemma så att säga, säger Pehrson.

Liberalerna har sagt att regeringen i år gör den största satsningen på skolan på 30 år i budgeten. Skolminister Lotta Edholm (L) har dock medgett att det allra mesta av satsningen äts upp av inflationen och att skolorna, räknat i fasta priser inte har mer i år än förra året.

Måste prioritera

Johan Pehrson säger att inflationen måste bekämpas brett och att också kommunerna har ett ansvar. Pengarna till skolteamen ska vara öronmärkta och inte kunna användas till annat.

– Vi kan trycka på med resurser till skolan så att besparingarna blir mindre men de statliga pengarna är mindre än en tiondel av det som går till skolan. Det handlar om att kommunerna måste ta sitt ansvar i denna svåra tid, säger han och hävdar att en del kommuner verkar ha en oförmåga att prioritera skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!