Bolund pekar på att han varit i rikspolitiken i över 20 år och att det nu är rätt tid att lämna över till en efterträdare.
– Ska jag göra något annat under mitt arbetsliv så är det rätt läge att göra det nu, säger han.
– Det är också ett bra tillfälle att få in ny energi med ett nytt språkrör, som kan göra en liten nystart för partiet.
Vad Per Bolund ska göra i stället är ännu oklart.
Tagit tid
Enligt Bolund har det tagit tid för honom att komma fram till om han ska sluta eller inte. Valresultatet förra hösten har inte påverkat beslutet att lämna språkrörsposten.
– Det är inte av politiska skäl, för jag ser ju att Miljöpartiet behövs mer än någonsin. Jag är stolt över det vi fått igenom och jag märker att vi gör avtryck runt om i Sverige med väldigt många gröna investeringar och projekt, säger Bolund.
Miljöpartiet fick i riksdagsvalet 2022 drygt fem procent av rösterna, men har i opinionsmätningar länge legat nära fyraprocentsspärren till riksdagen, trots att klimatfrågan fått stort utrymme i media.
Dessutom har väljarnas förtroende för språkrören har varit lågt i mätningarna. Partiets valanalys konstaterar att det är "problematiskt" att partiets främsta företrädare har ett så lågt stöd.
Största framgången
TT: Vilken är din största politiska framgång?
– Det arbete jag gjort som en del av de första gröna ministrarna i en regering, när vi fick på plats klimatlagen och klimatramverket och också budgetarbetet där vi mer än femdubblat miljösatsningarna och att vi fått mer än tusen nya naturreservat och stora gröna investeringar, säger Bolund.
TT: Och din största politiska besvikelse?
– Det var ett väldigt svårt beslut att lämna regeringen. Vi hade helst av allt velat sitta kvar hela mandatperioden ut, säger Bolund.
Miljöpartiet lämnade dåvarande statsminister Magdalena Anderssons (S) regering i november 2021, efter att den rödgröna regeringens budget röstats ned i riksdagen.
– Det var tydligt att det fanns inte politiskt underlag i riksdagen för att driva en genuint grön politik och då kände jag att vi landade rätt. Vårt ansvar inför våra väljare är att driva det vi står för och inte någon annans politik.
Två språkrör?
I Miljöpartiet pågår en diskussion om man bör fortsätta med två språkrör som leder partiet, i stället för en partiledare.
– Det är i slutändan bara våra medlemmar och vår kongress som kan fatta det beslutet. Den diskussionen har inte påverkat mitt beslut på något sätt, säger Bolund.
– Jag tror det finns starkt stöd för språkrörsmodellen i partiet.
TT: Hur mår det parti som du nu lämnar över till din efterträdare?
– Där känner jag mig väldigt trygg med att vi är ett starkt och stabilt parti. Vi behöver så klart jobba med att få upp våra opinionssiffror. Men vi känner en stark stolthet över det vi åstadkommit, säger Bolund.
– Det finns en stark framåtanda i partiet och det gör att det kommer att finnas goda förutsättningar för efterträdaren att göra ett väldigt bra jobb.
Per Bolund kommer att sitta kvar fram till kongressen i november och därefter lämna både partiarbetet och riksdagen.