Personal fick fly när ambassad stormades

Personal befann sig på ambassaden i Bagdad när den stormades och fick fly, enligt uppgift till TT. Den utsända personalen har nu omlokaliserats till Stockholm av säkerhetsskäl.

Protester vid Sveriges ambassad i Bagdad igår. Arkivbild.

Protester vid Sveriges ambassad i Bagdad igår. Arkivbild.

Foto: Ali Jabar/AP/TT

Politik2023-07-21 11:54

Enligt UD:s presstjänst är omlokaliseringen av den svenska ambassadpersonalen temporär. Den ska tills vidare bedriva sitt arbete från Stockholm.

"Säkerheten prioriteras. Utsänd personal har anlänt till Sverige med reguljärflyg. Vidare åtgärder får vi återkomma till", skriver presstjänsten.

Bakgrunden är det våldsamma angrepp som demonstranter utförde mot den svenska ambassaden natten till torsdagen. Källor uppger för TT att personal befann sig i ambassadbyggnaden när attacken skedde, men lyckades fly därifrån.

Ringde på natten

Svensk-irakiern Haider Ibrahim, på plats i Bagdad, väcktes vid 2-tiden på natten av ett telefonsamtal från ambassaden, skriver Svenska Dagbladet (SvD).

– De ville att jag skulle framföra ett budskap till irakiska politiker så att stormningen skulle avta, säger han till SvD.

– Budskapet ambassaden ville att jag skulle framföra var att de inte stödjer koranbränningen i Sverige och att man får protestera, men att det måste gå lugnt till.

Ibrahim är ordförande för den svenska shiamuslimska organisationen Islamiska Shiasamfunden i Sverige (ISS). Han hann föra vidare budskapet till en högt uppsatt politiskt ledare i Irak. Men då var det redan för sent.

Ambassadören hemma

UD uppger att man av säkerhetsskäl inte kan kommentera i detalj hur situationen hanterades. "Det var en besvärlig situation men all personal är välbehållen", skriver presstjänsten.

Den svenska ambassadören befann sig inte i Bagdad, utan i Sverige, när angreppet skedde.

UD har i nuläget inte någon helhetsbild av hur stora skadorna på ambassadbyggnaden är.

"Det som skedde var en omfattande stormning med bland annat våldsam vandalisering och där ambassadbyggnaden sattes i brand på flera ställen", skriver presstjänsten.

Enligt UD har Iraks ansvar för skyddet av ambassaden "uppenbarligen brustit allvarligt".

Kyla ned

Källor uppger för TT att regeringen just nu försöker att kyla ner situationen så att den inte eskalerar så att svenskar och svenska intressen utomlands hamnar i fara. Men det handlar även om säkerheten i Sverige.

Därför har svenska ministrar varit återhållsamma med uttalanden det senaste dygnet, trots att den irakiska regeringen kallat hem sin chargé d affaires från Stockholm och uppmanat det svenska ambassadören att lämna Irak. Dessutom uppgav i går Iraks kommunikationsminister Hayam al-Yasiri till irakisk tv att Irak stoppar alla affärer med svenska företag i landet.

Utrikesminister Tobias Billström (M) kom med ett skriftligt uttalande om ambassadstormningen i torsdags förmiddag och ytterligare ett uttalande på engelska sent på eftermiddagen där han beklagade den senaste koranbränningen. Näringsminister Ebba Busch (KD) svarade på frågor i torsdags förmiddag.

Råd till svenskar

UD råder nu svenskar som befinner sig i Irak att så långt som möjligt undvika demonstrationer och andra situationer som kan utvecklas till oroligheter.

"Reaktionerna har främst riktats mot det officiella Sverige, men det kan inte helt uteslutas att svenskar som befinner sig i Irak and eller andra länder kan mötas av upprördhet", skriver presstjänsten.

Svenska resenärer uppmanas också att hålla sig uppdaterade om händelseutvecklingen och följa lokala myndigheters råd och anvisningar.

Uppmaningen omfattar även att läsa ambassadens reseinformation, registrera sig på svensklistan och ladda ner ”UD Resklar” samt acceptera pushnotiser för det aktuella vistelselandet.

UD:s kabinettssekreterare kallade igår upp Iraks chargé d affaires. I samtalet framfördes att stormningen av ambassaden är "helt oacceptabel". Utrikesminister Billström har dessutom haft ett samtal med sin irakiska kollega, där samma budskap framfördes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!