Petra Lundh ny rikspolischef – ska förändra

Regeringen utser Petra Lundh till ny rikspolischef. Hon får ett tydligt mandat att förändra – regeringen vill se fler synliga poliser på gatorna och fler uppklarade brott.
–Mycket behöver bli bättre, säger Petra Lundh.

Petra Lundh presenterades som ny rikspolischef.

Petra Lundh presenterades som ny rikspolischef.

Foto: Jessica Gow/TT

Politik2023-11-17 13:03

Petra Lundh, i dag hovrättspresident i Svea hovrätt, efterträder Anders Thornberg som rikspolischef redan om två veckor, den 1 december.

– Att säga ja är ett av de absolut svåraste beslut jag tagit, säger Petra Lundh.

Hon konstaterar att uppdraget är "stort, svårt och komplext" och ett av de mest utmanande i svensk statsförvaltning.

– Jag kliver in i ett allvarligt läge med en grov organiserad brottslighet som utmanar inte bara polisen, utan hela samhället. Det är en uppgift jag är beredd att ta på mig, säger hon.

Kom plötsligt

Beskedet om ny rikspolischef kom plötsligt på fredagen. Men enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M) har processen pågått en längre tid. Redan i maj ska Anders Thornberg ha meddelat att han inte ville fortsätta när hans förordnande går ut i februari.

Sverigedemokraternas avgångskrav mot Thornberg ska inte ha spelat in i processen, enligt Strömmer. I stället handlar rockaden om att landshövdingsposten helt enkelt blev ledig nu.

Petra Lundh ska bygga vidare på de styrkor som finns inom polisen. Men hon får också ett tydligt uppdrag att förändra.

– Mycket fungerar bra eller är på väg att bli riktigt bra, säger hon.

– Men jag ska också säga att mycket behöver bli bättre.

Regeringen vill se fler synliga poliser lokalt och få upp trycket i utredningsverksamheten så att fler brott kan klaras upp. Därtill vill man ha ett kvitto på att de pengar som nu ges till polisen används så bra och effektivt som möjligt.

Når inte målet

Hur det ska gå till att få ut fler poliser på gator och torg ges det inga besked om. Petra Lundh kan inte svara på hur många fler poliser Sverige behöver utan vill avvakta tills hon har tillträtt.

I sammanhanget kan det nämnas att det redan konstaterats att polisen inte kommer att nå målet om 26 000 poliser till 2024.

Gunnar Strömmer framhåller att regeringen tänker investera stora summor i polisen kommande år.

– Det är i det ljuset som det här uppdraget ska ske. Var vill vi se tillväxten – jo vi vill se den lokalt.

Lyfter vardagsbrotten

Även i frågor om hur polisen bättre ska bekämpa gängvåldet och vilka verktyg hon behöver från politikerna ber Petra Lundh om att få återkomma.

– Jag kan inte svara på om det är ytterligare verktyg polisen behöver. Det får man naturligtvis analysera när jag börjar, säger hon.

Hon understryker samtidigt att polisen måste klara av att hantera både gängvåldet och den vardagsbrottslighet som drabbar vanliga medborgare.

TT: Har vanliga medborgare hamnat i kläm när polisen fokuserat på gängvåldet?

– Man har behövt fokusera egentligen helt och hållet på gängkriminaliteten eftersom den är så allvarlig. Men jag menar att det ena inte behöver utesluta det andra, utan man måste kunna göra satsningar på båda saker.

Flera namn

Petra Lundh har sammanlagt 35 års erfarenhet från rättsväsendet. Nu blir hon den första kvinnan som rikspolischef.

Gunnar Strömmer vill inte säga om det funnits fler kandidater och om någon tackat nej.

– När vi startar en sån här process är det klart att vi tittar på flera namn. Däremot stod det väldigt tidigt klart att Petra Lundh var vårt förstahandsalternativ.

Vilket inflytande SD eventuellt haft över utnämningen svarar justitieministern inte på. Men han säger att det varit viktigt att vara transparent och ha en bred förankring kring beslutet.

Regeringen avser även att utse en biträdande rikspolischef, som ska presenteras "inom kort".

Fakta: Petra Lundh

Petra Lundh är född 1963 i Kristianstad.

Hon tillträdde så sent som den 1 september sin nuvarande tjänst som hovrättspresident i Svea hovrätt. Hon var dessförinnan riksåklagare från september 2018 till hon den 1 september tillträdde som hovrättspresident.

Lundh har tidigare varit mångårig chefsrådman vid Stockholms tingsrätt och medverkat i en mängd olika statliga utredningar om lagstiftning – senast som utredare i den stora översynen av straffrätten som regeringen tillsatte i somras.

Hon har också medverkat i flera statliga utredningar om följderna av stora nationella kriser som granskningskommissionen efter mordet på statsminister Olof Palme, granskningskommissionen efter Göteborgskravallerna och utredningen om personskyddet för centrala statsledningen efter mordet på utrikesminister Anna Lind.

Petra Lundh tillträder som rikspolischef den 1 december 2023. Förordnandet gäller i sex år.

Källa: Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!