Regeringen och SD är överens om en rad skärpningar av de så kallade inre utlänningskontrollerna. Det är det verktyg polisen har för att söka efter personer som uppehåller sig illegalt i Sverige.
Nu föreslår regeringen i en lagrådsremiss att det införs en möjlighet för polisen att kroppsvisitera personer vid dessa kontroller för att söka efter pass eller andra id-handlingar.
Polisen ska också få omhänderta pass och id, och det ska bli lättare att ta med personen en kortare tid (max sex timmar) för utredning av dennes rätt att vistas i Sverige.
– Syftet är att säkerställa att myndigheterna har de verktyg som behövs för att motverka att människor vistas illegalt i landet och därmed bekämpa skuggsamhället, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).
Tuffare förslag dröjer
Lagförslagen gäller även för Kustbevakningen som också har möjlighet att utföra inre utlänningskontroller.
Förslagen bygger på en utredning som tillsattes av den tidigare S-regeringen. Tidöpartierna vill egentligen gå längre. Polis ska även ha möjlighet att omhänderta och tömma mobiltelefoner, undersöka bagage och ta DNA-prov, enligt Tidöavtalet.
Men det är något som måste utredas och när den utredningen tillsätts kan migrationsministern inte svara på.
Få leder till åtgärd
Polisens inre utlänningskontroller har sjunkit under en rad år. I år kräver regeringen att antalet kontroller ska öka med minst 25 procent. Polisen har också kontrollerat betydligt fler hittills i år jämfört med motsvarande period förra året.
Men åtta av tio kontroller lämnas utan vidare åtgärd. Inte ens en av tio leder till ett frihetsberövande eller en utvisning.
– Det är en komplex verksamhet. Men en av tio som man upptäcker som inte har rätt att vistas i landet är oerhört viktiga, och genomför man fler kontroller kommer man också att upptäcka fler som vistas här illegalt, säger Malmer Stenergard.
Lagförslaget om nya verktyg vid inre utlänningskontroller går nu till Lagrådet. Lagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.