Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) kritiserar Stockholmspolisen. Han menar att myndigheten har misslyckats med att rekrytera personal.
I en intervju med TT tar han Malmö och Göteborg som positiva exempel på där skjutningar och sprängningar minskat de senaste åren, där samhället gått ihop, medan brotten ökat kraftigt i Stockholm under 2020.
Rikspolischef Anders Thornberg målar en mörk bild av situationen i landet.
– Det är ett synnerligen allvarligt läge och det absolut viktigaste man kan göra för att bryta den här situationen, för det här kommer att hålla på i många år, är att bryta nyrekryteringen av unga som går in i kriminaliteten. För just nu så upplever vi att det strömmar in ungdomar. När vi med hjälp av bra internationellt polisarbete, Encrochat och annat, har gripit och inkapaciterat några av de största ledarna så går det ganska snabbt med tillväxten.
52 kriminella gäng
Han håller med i vissa delar av ministerns kritik. Polisen behöver växa mer men har inte lyckats tillräckligt i Stockholm. Där är också brottsligheten som allvarligast just nu om man tittar på antalet dödsskjutningar per 100 000 invånare. Tvåa på listan kommer Uppsalaområdet, eller polisregion mitt.
– I Stockholm finns 52 kriminella nätverk, det finns 1 500 individer som är med i de här kriminella nätverken, det finns 28 utsatta områden på en yta som är mycket mindre än i övriga Sverige. Så man kan inte jämföra, säger rikspolischefen.
Polisregionen har redan fått förstärkning men allt tyder på att ytterligare resurser behövs. Ett beslut fattas i närtid.
– Vi gör satsningar nu på att få fler att komma till Stockholm och bli poliser och anställda. Men vi kommer också bli tvingade att kommendera poliser i hela landet till Stockholm för att klara situationen. Vi är en svensk polis. Vi ska klara situationen lika bra överallt.
"Inget misslyckande"
Samtidigt kan situationen ändras över tid, framhåller Thornberg. Malmö och Göteborg kan lika gärna få nya konflikter som urartar. Med det sagt är det inte särskilt attraktivt att söka sig till huvudstaden, eller Norrbotten för den delen.
– Vi har hört nyligen hur det är svårt för blåljuspersonal och sjukvårdspersonal att ha råd att bo i Stockholm över huvud taget. Vi kommer jobba med att ge tillfälligt högre löner till de som jobbar i yttre tjänst i Stockholm om man stannar en viss tid, för att vi ska kunna få tillräckligt många som vill komma hit. För de flesta vill inte jobba i Stockholm, de vill jobba på andra ställen i Polissverige.
– Jag skulle inte vilja säga att det är ett misslyckande men det är en utmaning för polisen.