Statsminister Stefan Löfven (S) kallade till presskonferens trots att han nu leder en övergångsregering som förväntas hålla låg profil. Löfven vände sig till den dödes anhöriga och till poliskåren.
– Vi delar er sorg och ilska, sade han.
Utrikesminister Ann Linde (S) deltog i en tyst minut utanför utrikesdepartementet.
– Till varje polis i vårt land som går till jobbet varje dag för att alla ska känna sig trygga – vi är många som delar er sorg i dag, sade riksdagens talman Andreas Norlén.
"Attack mot demokratin"
Flera toppolitiker klassar händelsen som en attack mot rättsstaten och mot demokratin. Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi varnar för att det grova våldet "hotar hela basen för vårt öppna samhälle". Hon betonar att polisen måste ges alla förutsättningar att stoppa våldet.
Moderatledaren Ulf Kristersson kallade de som låg bakom dådet för "inhemska terrorister".
– Det finns ingen annan politisk uppgift i Sverige just nu som är viktigare än att krossa den organiserade brottsligheten, sade M-ledaren.
Inrikesminister Mikael Damberg uppger att han varit i kontakt med rikspolischefen Anders Thornberg och erbjudit mer resurser.
TT: Är du oroad för att poliser nu blivit måltavlor för gängen?
– Nej, effekten av det här att polisorganisationen samlas väldigt kraftfullt. Det finns en stark vilja att snabbt lösa brottet och gripa den och dem som gjort det här, säger Damberg
TT: Befarar du att mordet är ett tecken på att gängvåldet eskalerat?
– Det är väldigt svårt att uttala sig nu om detta eftersom vi inte vet motivbilden, säger Damberg.
Utbrett polishat?
TT: Kan detta påverka polisens möjlighet och vilja att skapa trygghet i utsatta områden?
– Polismyndigheten är väldigt dedikerad i att öka tryggheten i de här områden, säger Damberg.
– Den konkreta effekten av det här dådet är att polisen kommer att öka sin närvaro ytterligare.
TT: Är din bild att det finns ett utbrett polishat i utsatta områden utöver gängen?
– Min bild är att polisen är väldigt omtyckt i de här områdena och att det uppskattas av de boende att polisen ökat sin närvaro.
Damberg räknar med att dådet kommer att påverka den redan heta kriminalpolitiska debatten.
– Jag är helt säker på att alla partier kommer med ytterligare förslag för hur vi ska bekämpa gängvåld och kriminalitet, men i dag är inte dagen för politiska utspel, säger han.
Flera partiledare hade en återhållen ton i sina uttalanden. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson menade att det finns mycket att säga om det "politiska sveket" mot Sveriges trygghet, men tillade att hans tankar nu går till offret, hans familj och till polisen.
Vill pröva nya vägar
Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell är oroad för att poliser nu kan bli måltavlor för gängen.
– Med en kriminalitet som verkar bita sig fast och som har hela bostadsområden under kontroll, så är det klart att man är oroad för att både polis och allmänhet ska råka illa ut, säger han.
– Många poliser vittnar om hur de utsätts för saker och ting som långtifrån är acceptabla.
Forssell tror att svenska folket är oerhört trött på pressträffar där politiker säger att kriminaliteten är oacceptabel.
– Men det blir ingen förändring. Jag är övertygad om att vi måste pröva vägar som vi inte vandrat på förut i Sverige, säger han.
Som exempel nämner Forssell dubbla straff för de som begår brott inom ramen för en gängkonflikt.