– Just nu arbetar regeringen och mitt departement jättehårt för att kolla vilka verktyg vi kan använda, säger Romina Pourmokhtari till svenska journalister i Luxemburg.
Mindre än en vecka efter tillträdet gör hon debut på EU:s miljöministermöte i Luxemburg.
Romina Pourmokhtari kan eller vill för dagen inte ge några exempel på vilka verktygen är som ska täppa igen hålen när reduktionsplikten försvinner. Några svar ska komma i regeringens första budget om två veckor.
Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och deras samarbetsparti Sverigedemokraterna har gjort klart att kraven på att blanda i biobränsle i bensin och diesel, den så kallade reduktionsplikten, ska minska mycket kraftigt 2024. Reduktionsplikten har sedan förra hösten inneburit att priset på en liter diesel ökat med runt två kronor.
Köpa sig fri
Kritiker har varnat för att kapad reduktionsplikt gör det mycket svårare att uppnå riksdagens uppsatta mål om att minska utsläppen från transporter. Energimyndigheten framhåller att plikten är avgörande för att Sverige ska uppnå målet.
Klimatpolitiska rådets ordförande Cecilia Hermansson bedömer att det kan leda till att Sverige så småningom kan tvingas köpa utsläppsrätter eller att skogsindustrin får avverka mindre skog än planerat. EU har ett övergripande mål som Sverige har en del i att uppfylla.
Romina Pourmokhtari anser att den förra regeringen gjorde ett stort misstag som hängde upp så mycket av målet på reduktionsplikten. Så sent som i juni 2021 röstade dock Liberalerna oreserverat ja till en gradvis ökning av plikten fram till 2030.
– Vi har inte sänkt några ambitioner. Vi kommer att arbeta jättehårt med att se vilka smååtgärder vi kan göra för att få både industrin och människor att ställa om i den takt vi vill, säger Pourmokhtari.
"Ambitiös klimatpolitik"
I regeringspartiernas och Sverigedemokraternas Tidöavtal samt i regeringsförklaringen står det att Sveriges klimat- och miljöpolitik ska vara ambitiös. Men förutom satsningar på kärnkraft är detaljerna få.
– Det finns både sött och salt i Tidöavtalet. Det söta för mig är att vi ska bedriva en ambitiös klimat- och miljöpolitik och det kommer jag att arbeta väldigt hårt för.
Den nya ministern betonar flera gånger att de svenska klimatmålen ligger kvar och ska uppnås. Och till skillnad från Sverigedemokraterna anser Pourmokhtari att det råder klimatkris.
– Klimat- och miljöproblemen vi står inför är enorma. Det kräver att vi anpassar hela våra samhällen, säger hon.
Varsamt fram
Men, framhåller hon, det ska ske realistiskt, med mål och åtgärder som människor och företag bejakar och respekterar.
– Vi ska bedriva den på ett sätt så att folks verklighet inte påverkas kraftigt av den, vi ställer om tillsammans.
Hon säger att man som politiker kunde gå fram med att förbjuda det som påverkar klimatet negativt, beskatta, plocka bort eller sätta upp lagar mot det.
– Men vilken verklighet följer då? Möjligen vill folk då inte rösta på partier som driver klimatpolitik eller så röstar de på politiker som inte ser klimatkrisen som det faktum den är, säger Romina Pourmokhtari.