Protester inom V till stöd för Israel-kritiker

På onsdagen inledde Vänsterpartiets partistyrelse ett uteslutningsärende mot medlemmen Björn Alling för hans hårda kritik mot staten Israel. Nu har ett upprop startats inom partiet för att han ska få vara kvar.

Nooshi Dadgostar (V) kritiseras internt. Arkivbild.

Nooshi Dadgostar (V) kritiseras internt. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politik2023-10-12 11:17

Det var några inlägg på Facebook under helgen som blev droppen för Vänsterpartiets ledning. Alling, som sitter i Linköpings kommunfullmäktige för partiet, skrev bland annat:

”Vår fega partiledare Nooshi Dadgostar skämmer ut oss ännu en gång. Nu med ensidigt fördömande av palestinierna. Hon måste avgå!”, något som Aftonbladet först uppmärksammade.

Han skrev också enligt tidningen att kriget startades och permanentades "av den vidriga terrorstaten Israel" samt att "Israel som stat måste avskaffas så att ett fritt och demokratiskt Palestina kan byggas från havet till floden för alla landets invånare oavsett bakgrund”.

Björn Alling själv har uppgett för TT att han blev förvånad och ledsen över uteslutningsärendet och att hans citat har lyfts ur sitt sammanhang.

Nu får han stöd från en rad vänsterpartister. I en kommentar på ett av Björn Allings Facebookinlägg om ärendet skriver bland annat den före detta riksdagsledamoten Rossana Dinamarca: "Helt otroligt! Jag står med dig!".

Ett upprop mot uteslutningsärendet cirkuleras också på nätet. Torsdag förmiddag hade ett 80-tal vänsterpartister skrivit under.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!