Radikala kan kuppa sig in på Nyans vallistor

Partiet Nyans satsar på att få valskolkare i utsatta områden till valurnorna. Men partiets användning av öppna valsedlar kan möjliggöra för radikala personer att ta sig in i de politiska församlingarna.
–Sannolikheten för att detta ska hända är väldigt liten, säger partiledaren Mikail Yüksel som själv kandiderar i 16 olika kommuner.

"Man har svikit folket i förorterna och utvecklingen går åt helt fel håll", säger Mikail Yüksel, partiledare för Nyans.

"Man har svikit folket i förorterna och utvecklingen går åt helt fel håll", säger Mikail Yüksel, partiledare för Nyans.

Foto: Maja Suslin/TT

Politik2022-08-27 19:37

Mikail Yüksel startade 2018 partiet Nyans som en reaktion på den diskriminering han hävdar pågår inom de etablerade partierna.

– Jag tycker också att de traditionella partierna har börjat närma sig varandra för mycket. Vi ser till exempel hur Socialdemokraterna kommer fram med förslag som SD drivit länge. Man har svikit folket i förorterna och utvecklingen går åt helt fel håll, säger Mikail Yüksel.

Skolan är en av de viktigaste frågorna för partiet. Enligt Mikail Yüksel är det de kommunala skolorna som står för skolans misslyckande, inte de fristående skolorna, och man vill därför förstatliga de kommunala skolorna.

Integrationen är en annan huvudfråga.

– Islamofobin och rasismen har ökat i samhället och vi pratar alldeles för mycket om människors privatliv. Vi vill fokusera på jobb och arbetsmarknadspolitiska åtgärder i stället för slöja, religion eller muslimska förskolor. Segregationen är inte ett problem utan problemet är att samhällsfunktionerna inte fungerar i de här områdena.

Vill värva "valskolkare"

TT: Är valstrategin att få de som lever i utsatta områdena, främst i Malmö, Göteborg och Stockholm, som inte alls röstat tidigare, att rösta på er?

– Vi är ett parti för hela Sverige men visst, vi försöker mobilisera den här målgruppen. Det var cirka 50 000 Malmöbor som lade ned sina röster i förra valet och kan vi få 23 000 röster i Malmö så kommer vi in i riksdagen med minst ett mandat.

Nyans använder sig av öppna valsedlar (se faktaruta) som öppnar för möjligheten att "kuppa in" en person, till exempel en väldigt radikal person, som inte står på valsedeln och som väljarna inte är medvetna om att de kommer att stödja när de röstar.

TT: Varför använder ni öppna listor?

– Sannolikheten för att detta ska hända är väldigt liten, men vi har ett antal lösningar att ta till om det skulle inträffa. Jag vill inte berätta vilka de är och skulle någon försöka göra det så kommer det att gynna oss för vi kommer att få bidrag från kommunen även sedan vi tagit avstånd från personen. Vi använder oss av öppna listor för att det gynnar oss som nystartat parti. Vi får fortfarande in nya kandidater.

TT: I många religiösa församlingar där ni värvar röster har ledaren ett stort inflytande över församlingsmedlemmarna, och deras ställningstaganden kan komma att styra hur medlemmarna som kanske inte har så bra koll på politiken röstar. Hur ser du på det?

– Det kan vara så, absolut, men vi uppmanar inte till det. Men det har hänt tidigare, en liberal riksdagsman kryssades 2014 in genom medlemmarna i en församling.

Ställer upp i 16 kommuner

TT: Du är med på 16 av era 24 kommunala valsedlar och du kan bara komma in i en kommun, är det inte att försöka lura väljarna?

– Nej, de flesta partiledarna brukar stå med på flera riksdagslistor för att deras popularitet lockar väljare, men ingen brukar säga att de lurar väljarna. Kommer vi att få flera mandat i Stockholm så överväger jag att skriva mig där istället för i Göteborg där jag bor nu.

TT: DN har gjort en granskning av era kandidater och har kommit fram till att var sjunde är dömd för något brott. Vad har ni för gränser angående begångna brott?

– Alla de dömda är inte längre kvar i partiet så det är något lägre andel nu. De som är dömda är ångerfyllda och vi ger dem en andra chans, alla är värda det. Sju dömda av våra 70 kandidater är inte många, varje person ger stort genomslag, ser man till antalet är det fler dömda i andra partier.

TT: Du var 2018 toppkandidat till riksdagen för Centerpartiet men uteslöts bara några veckor före valet för samröre med högerextrema turkiska Grå vargarna. Någon kommentar till det?

– Jag inte intresserad av det som hände 2018. Det är överspelat.

TT: Vill ni inskränka yttrandefriheten på något sätt?

– Partiet Nyans har föreslagit att man ska bränna ner Nimis (konstverk av Lars Vilks, TT:s anm.) för att det är svartbygge och tillhör en konstnär som haft nära samarbete med nazister. Vi vill också förbjuda att man bränner koranen och karikatyrerna på profeten Muhammed. Det är hets mot folkgrupp enligt oss.

Utan ideologi

TT: Partiet är inte baserat på någon ideologi, hur ska era väljare veta om ni ska stödja vänster- eller högerblocket i en eventuell framtida parlamentarisk situation?

– Vi samarbetar med de som stöttar oss i våra huvudfrågor som islamofobin, skolan, integrationen, kriminaliteten, LVU-frågan och Palestinafrågan. Då har vi inga problem med att kompromissa i andra frågor.

TT: Vad handlar frågorna om LVU (lagen med särskilda bestämmelser för vård av unga) och Palestina om för er?

– Vi vill att Sverige inför sanktioner mot Israel precis som man gör mot Ryssland nu. Vi vill gärna se att det görs granskningar av enskilda LVU- fall av oberoende experter, gärna med stöd av internationella aktörer, om föräldrarna önskar det.

TT: I dag granskas alla socialtjänstens ansökningar om LVU av förvaltningsrätten med oberoende jurister, menar du att de är partiska?

– Om Sverige och övriga partier har stor tillit till rättsväsendet så borde man vara öppna för en granskning. Det får kosta pengar, det är för medborgarnas bästa.

Fakta: Nyans 16 viktigaste frågor

På sin hemsida listar partiet sina 16 viktigaste frågor:

Afrofobi – vill att afrofobi (diskriminering av människor av afrikansk härkomst) blir en egen brottskategori och att afrosvenskar ska ses som nationell minoritetsgrupp. Vill att det blir obligatoriskt för polis och väktare att gå en kurs i antirasism för att motverka rasprofilering.

Antisemitism – vill etablera goda relationer med den judiska församlingen i Sverige och göra antisemitism till en egen brottsrubricering.

Islamofobi – vill att muslimer erkänns som en nationell minoritetsgrupp och att staten ska erkänna islamofobi som ett samhällsproblem.

Kristofobi – vill etablera goda relationer med de kristna församlingarna och ta fram en plan tillsammans med dem för att bekämpa kristofobi.

Samerna – vill ha en plan för att förbättra samernas självbestämmande och rättigheter.

Bostäder – är emot fri hyressättning eftersom det ökar klyftorna. Partiet vill frysa alla hyror under fem år.

EU – partiet beskriver sig som EU-vänligt men är emot EMU. Vill slopa kravet på att söka asyl i första land och bygga mottagningsplatser för asylsökande i Bulgarien och Grekland.

Företagande – vill att det ska bli enklare att starta företag och att Skatteverket ska ge service på flera språk. Är för sänkt arbetsgivaravgift för caféer med färre än tio anställda och att arbetsgivaravgiften ska slopas för alla under 25 år och nyanlända.

Integration – vill kombinera SFI med yrkesförberedande utbildning och att möjligheten att göra språkundervisning obligatorisk utreds.

Lag och ordning – vill införa nationellt rehabiliteringsprogram för kriminella och att utbildning med jobbgaranti erbjuds till avhoppare. Vill bemöta upprepad "illegal verksamhet" med höjda straff, men vill samtidigt ha en viss ungdomsrabatt för ej grova brott.

"LVU-missbruket" – vill att barn som tillhör annan kultur eller religion ska garanteras en uppfostran i enlighet med hens ursprungliga kultur och religion hos det placerade familjehemmet för att förebygga eventuell assimilering.

Palestina/Israel – Nyans beskriver sig som Palestinavänligt och erkänner inte Jerusalem som Israels huvudstad samt vill ha sanktioner mot Israel.

Pensionärer – vill slopa pensionärsskatten helt för de med pension under 20 000 kronor och inrätta en äldreomsorgsmyndighet som granskar och godkänner äldreboenden.

Skolpolitik – vill stärka kontrollen över skolorna. Skolor som inte levererar goda resultat ska inte tolereras oavsett driftsform. Vill göra det obligatoriskt för föräldrar att medverka på skolmöten.

Slöja – menar ett slöjförbud strider mot svensk grundlag.

Srebenica – vill göra det olagligt att förneka folkmordet.

Källa: Partiet Nyans hemsida


Fakta: Öppna och låsta valsedlar

Det finns två olika typer av kandidatlistor, eller valsedlar – låst lista och öppen lista.

Låst lista betyder att väljaren inte kan lägga till namn, men det går att kryssa för ett namn och göra ett så kallat personval.

Låsta listor kan bara användas av de partier som har sin partibeteckning registrerad (för detta behöver partiet samla in namnunderskrifter, visa att man har stöd, vara en juridisk person etcetera) senast den sista februari på valåret. Sista datum för att anmäla kandidater till de låsta listorna var 29 april.

Öppen lista innebär väljaren antingen kan kryssa för ett namn eller skriva till ett namn på en person som väljaren vill ha invald för partiet. Om partiet sedan får mandat och tillräckligt många väljare skrivit till samma namn, kan partiet inte neka att denne person får mandatet för partiet.

Men sedan valet 2018 krävs att den här kandidaten registrerat sitt samtycke till att bli vald senast två dagar före valdagen, den 9 september. Före 2018 kunde personer bli invalda mot sin vilja, vilket bland annat hände skidåkaren Thomas Wassberg som 2014 blev invald som ersättare för SD.

På valmyndighetens hemsida finns alla valsedlar publicerade och där redovisas också löpande alla kandidater, fram till och med den 9 september, som samtyckt till att bli valda.

Den 5 augusti hade valmyndigheten 3 340 låsta listor och 194 öppna listor. Utöver detta finns partier som har anmält deltagande, men som ännu inte beställt några listor.

Det går också att personrösta i september med partivalsedlar och blanka valsedlar. Om väljaren inte har tillgång till en namnvalsedel så kan hen personrösta genom att skriva ett kandidatnamn på en partivalsedel eller både partinamn och kandidatnamn på en blank valsedel. Då får väljaren själv ta reda på om det är en låst eller öppen lista och vilka kandidater som väljaren kan personrösta på. Att man kan personrösta med både blanka valsedlar och partivalsedlar är nytt från 2019.

Ett parti kan inte ha olika typer av listor inom samma valområde.

Källa: Valmyndigheten/valhandläggare Helena Ihrstedt Harling

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!