Regeringen avvaktar med förlängd pandemilag

Regeringen avvaktar med att föreslå en förlängning av pandemilagen till efter sommaren.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger att regeringen väntar med en förlängning av pandemilagen till efter sommaren. Arkivbild.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger att regeringen väntar med en förlängning av pandemilagen till efter sommaren. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2021-05-18 15:22

– Vi har haft en dialog med socialutskottet och konstitutionsutskottet som gärna ser att vi inväntar sommaren. Så det finns ingen anledning för regeringen att vilja annorlunda, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT.

Hallengren lämnade besked om saken i socialutskottet på tisdagen, något som Svenska Dagbladet var först att rapportera om.

Utan att fråga först

Pandemilagen ger regeringen befogenheter att införa olika typer av restriktioner och begränsningar på grund av smittspridningen utan att först gå till riksdagen.

Men regeringens vilja att förlänga dels pandemilagen och dels lagen som gäller serveringsställen ligger fast. Nu gäller pandemilagen till den sista september.

I ett förslag som regeringen skickade ut på remiss i början av april föreslogs en förlängning till och med januari nästa år.

– Vi ville ge riksdagen tidiga signaler, men vi återkommer efter sommaren, säger Hallengren.

Bra besked

Socialutskottets ordförande Acko Ankarberg Johansson (KD) anser att regeringen har kommit med ett klokt besked.

– Det var ett bra besked, tycker jag, att regeringen inte bara rusar på med att förlänga pandemilagen, för de hade förmodligen fått avslag i riksdagen, säger hon till Svenska Dagbladet.

Centerns vice ordförande Anders W Jonsson, ledamot i socialutskottet, anser att det inte finns skäl att förlänga pandemilagen i så lång tid som fyra månader i höst. Då ska ju en stor del av befolkningen vara vaccinerad och smittan ha avtagit.

I det förslag till öppningsplan för Sverige som Folkhälsomyndigheten lämnade till regeringen i förra veckan trycker myndigheten hårt på att pandemilagen bör fortsätta gälla. Det är viktigt för att möjligheterna för regeringen att snabbt vidta åtgärder ska finnas kvar.

Socialutskottets ordförande Acko Ankarberg Johansson (KD). Arkivbild.
Socialutskottets ordförande Acko Ankarberg Johansson (KD). Arkivbild.
Fakta: Pandemilagen

Den tillfälliga covid-19-lagen trädde i kraft den 10 januari och gäller till sista september. Regeringen har föreslagit att lagen ska förlängas med fyra månader till utgången av januari 2022.

Syftet med pandemilagen är att regeringen och andra myndigheter ska få utökade möjligheter att införa åtgärder för att minska smittspridningen.

I anslutning till lagen har Folkhälsomyndigheten exempelvis kommit med nya föreskrifter bland annat för butiker, köpcentrum och gym.

Det är länsstyrelserna som står för tillsynen av att föreskrifterna följs.

Verksamheter som bryter mot reglerna riskerar vite och i sista hand stängning.

Källa: Regeringskansliet och Folkhälsomyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!