Regeringen kallar till extra krismöte

Regeringen kallar in krishanteringsrÄdet till ett extra möte med anledning av situationen i omvÀrlden, rapporterar Expressen.

Statsminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.

Statsminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Politik2022-10-11 07:40

Förutom ordinarie deltagare som överbefÀlhavaren, rikspolischefen, SÀpochefen och MSB:s generaldirektör har Àven Energimyndigheten, Finansinspektionen, FörsÀkringskassan, Livsmedelsverket, Skatteverket och Trafikverket kallats till mötet som hÄlls pÄ torsdag.

Enligt kallelsen ska mötet handla om ”samverkan och ömsesidigt informationsutbyte om myndigheternas arbete och beredskap med anledning av omvĂ€rldsutvecklingen”.

KrishanteringsrÄdet har tvÄ ordinarie möten per Är men kan utöver det sammankallas vid kriser och allvarliga hÀndelser. SÄdana extra möten har hÄllits bland annat vid krigsutbrottet i februari i Är och i början pÄ pandemin i mars 2020, noterar Expressen.

Vem eller vilka som företrÀder regeringen pÄ mötet framgÄr inte, men kallelsen kommer frÄn statsministerns statssekreterare Emma Lennartsson och chefen för regeringskansliets krisberedskap Annika BrÀndström.

KrishanteringsrÄdet

KrishanteringsrÄdet Àr regeringens forum för informationsutbyte mellan Regeringskansliet och myndigheter. Vid rÄdets möten trÀffas Regeringskansliet och rÄdets ledamöter för information och diskussion. Under normala förhÄllanden sammantrÀder rÄdet tvÄ gÄnger per Är.

RÄdet kan ocksÄ sammankallas under allvarliga hÀndelser och kriser.

KrishanteringsrÄdet inrÀttades av regeringen i december 2008 och leds av statsministerns statssekreterare. I rÄdet ingÄr normalt rikspolischefen, sÀkerhetspolischefen, överbefÀlhavaren samt generaldirektörerna för Svenska kraftnÀt, Myndigheten för samhÀllsskydd och beredskap (MSB), Post- och telestyrelsen (PTS), Socialstyrelsen och StrÄlsÀkerhetsmyndigheten.

I rÄdet ingÄr Àven en landshövding som företrÀder lÀnsstyrelserna.

KĂ€lla: Regeringskansliet

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!