Läget på de svenska akutsjukhusen är allvarligt och patienter riskerar att fara illa. I Inspektionen för vård och omsorgs (IVO) senaste granskning får samtliga 27 granskade sjukhus kritik för brist på personal och vårdplatser.
Enligt sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) är situationen oroande.
Nu låter regeringen ta fram en nationell plan för kompetensförsörjningen inom vården.
– De brister vi ser handlar om att vi inte har tillräckligt med personal, och personal med rätt kompetens för just de patienter man ska vårda, säger Acko Ankarberg Johansson.
Oklart när förändring sker
Allmänt handlar det om brist på sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor, barnmorskor samt allmän- och distriktsläkare, enligt sjukvårdsministern.
Socialstyrelsen och Nationella vårdkompetensrådet ska återkomma med konkreta förslag på förbättringar och ska återrapportera varje halvår.
När situationen kan bli bättre för patienterna ger Ankarberg Johansson inget besked om.
– För alla patienters skull, men också vårdpersonalens, behöver vi snart se en förändring.
Inte peka finger
Regeringen tillsätter också en särskild utredare för att föreslå en haverikommission som ska utreda självmord. En utredning ska göras varje gång en människa tar livet av sig, för att bland annat socialtjänst, skola, polis och vård ska se vad som brustit.
– Inte för att peka finger utan för att lära och bli bättre och kunna förebygga bättre i framtiden, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) på en pressträff.
Även stödet till anhöriga ska förbättras.
Varje år tar cirka 1 200 personer livet av sig i Sverige. Regelförändringar de senaste åren har dock lett till att färre fall av självmord rapporteras och följs upp, enligt regeringen.